Управителят на Българската народна банка Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер

...
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер
Коментари Харесай

Българската народна банка препоръча 10 процентов буфер в бюджета

Управителят на Българската национална банка Димитър Радев предложи 10-процентен буфер в бюджета, който - в случай че не се осъществят рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 година Радев показа мнението на централната банка на съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание, на което се разисква фискалната рамка за следващата година. 

Гуверньорът видя " позитивни " моменти в процеса, като първият от тях е опцията бюджетът да бъде признат до края на годината. Освен това настоя и за повишение на минималното равнище от 4,5 милиарда лв. на фискалния запас:

" Да се направи опит в границите на 3-годишната бюджетна прогноза да се обезпечи намялаващ тренд на бюджетния сефицит, също по този начин във връзка с бюджетните разноски - несъмнено, приказвам за действителните бюджетни разноски. Също по този начин от позиция на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат спомагателни буфери в бюджета за 2024 година, а също по този начин и в тригодишен небосвод ".

От своя страна, министърът на финансите Асен Василев показа параметрите на бюджета за следващата година и прикани депутатите да прегледат доста деликатно финансовата стратегия. Той обърна внимание на философията на бюджетната рамка:

" Няма по какъв начин да станем богата страна, в случай че поддържаме работната ръка евтина. Няма нито една страна, която с евтина работна ръка е забогатяла. Начинът да станем развита страна, да настигнем средвоевропейското равнище е посредством вложения, които да разрешат на нашите служащи да защитят по-висока продуктивност, по-високи заплати ".

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР