Управителният съвет на Националното сдружение на общините изрази безпокойство и

...
Управителният съвет на Националното сдружение на общините изрази безпокойство и
Коментари Харесай

Сдружението на общините се зае да брани кмета на Генерал Тошево

Управителният съвет на Националното съдружие на общините изрази безпокойствие и опасения от показната акция по задържане на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Повече от странната позиция идва на фона на известията за злоупотреби не от родните управляващи, а от европрокуратурата на Лаура Кьовеши при започване на седмицата. 

" Подобни акции в навечерието на локалните избори пораждат подозрения за политическо почистване на съперници и по тази причина разчитаме на бързо и обективно изговаряне на способените органи.

Съгласно Европейската харта за локалното самоуправление, по която България е страна, органите на локалното самоуправление са една от основните основи на всяко демократично устройство и административният надзор над тях би трябвало да се упражнява при съблюдаване на съотношението сред обсега на намесата на контролиращия орган и смисъла на ползите, които той се стреми да отбрани.

През изтичащия мандат и като член на Управителния съвет на НСОРБ, господин Димитров постоянно безапелационно и отговорно е спазвал правилата и е отстоявал ползите на локалното самоуправление, защитавайки аргументирани позиции.

Управителният съвет на НСОРБ ще следи с внимание развоя на събитията и е в подготвеност да алармира Конгреса на локалните и районни управляващи към Съвета на Европа при възможни нарушавания на член 11 от Европейската харта за локалното самоуправление по отношение на правото на отбрана на локалното самоуправление.

Органите на локално самоуправление би трябвало да имат право на правосъдна отбрана, с цел да бъде обезпечено свободното практикуване на техните пълномощия и зачитането на правилата на локалното самоуправление, залегнали в Конституцията и вътрешното законодателство ", пишат от канцеларията на назначената през 2018 година за изпълнителен шеф на НСОРБ Силия Георгиева, в границите на един от мандатите на Бойко Борисов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР