Министър-председателят на Словакия е в тежко състояние, след като е

...
Министър-председателят на Словакия е в тежко състояние, след като е
Коментари Харесай

Световните лидери осъдиха атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо

Министър-председателят на Словакия е в тежко положение, откакто е бил прострелян неведнъж при хипотетичен опит за ликвидиране.

Роберт Фицо е откаран в болница с хеликоптер в блоница.

Инцидентът е станал пред Дома на културата в град Хандлова, където Фицо се е срещал със свои поддръжници.

На мястото на случая е арестуван един обвинен.

Световните водачи се възмутиха от " страхливия " опит за ликвидиране.

Все повече водачи и публични лица от целия свят започнаха да реагират на стрелбата против словашкия министър-председател.

Новоизбраният президент на Словакия съобщи, че " опитът за ликвидиране " е опасност за демокрацията.

" Покушението против министър-председателя е опасност за всичко, което до момента е украсявало словашката народна власт.

С смут получих информацията, че министър-председателят Роберт Фицо е станал цел на нападение след държавно съвещание в Хандлова и по време на среща с хората е получил огнестрелни рани в резултат на нападението.

Ужасена съм от това до каква степен може да докара омразата към друго политическо мнение. Не е наложително да сме съгласни с всичко, само че има доста способи да изразим несъгласието си по либерален и легален метод.

Опитът за ликвидиране на един от най-високопоставените конституционни чиновници е невиждана опасност за словашката народна власт. Ако показваме особеното си политическо мнение с оръжие по площадите, а не в изборните секции, застрашаваме всичко, което сме построили дружно през 31-те години на словашкия суверенитет.

Пожелавам на министър-председателя бързо възобновяване и излекуване. И откровено се надявам сходни безсмислени и брутални дейности да станат обект на всеобщо наказание ".

Германия

Германският канцлер Олаф Шолц назова опита за ликвидиране " нерешителен ".

Той съобщи, че случаят го е " шокирал мощно ", след което е добавил, че " насилието не би трябвало да има място в европейската политика ".

" В този миг мислите ми са с Роберт Фицо, неговото семейство и жителите на Словакия ", съобщи Шолц.

Украйна

Президентът на украйна Володимир Зеленски написа в обществените медии:

" Нападението против министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо.

Остро осъждаме този акт на принуждение против ръководителя на държавното управление на нашата прилежаща страна сътрудник. Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна, форма или сфера.

Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възвърне скоро и показваме своята взаимност с народа на Словакия ".

Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан:

" Бях надълбоко шокиран от чудовищното нахлуване против моя другар, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му! "

Новината се добавя...
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР