Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се събира днес,

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се събира днес,
Коментари Харесай

Politico: МВФ решава днес дали Кристалина Георгиева ще запази поста си

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се събира през днешния ден, с цел да разиска дали ръководещият шеф на организацията Кристалина Георгиева ще успее да резервира поста си след абсурда към одиторския отчет на американската компания WilmerHale за отчета на Световната банка (СБ) „ Doing Business ” през 2018 година, заяви Политико.

Докладът, оповестен през септември, съдържа рецензии към Кристалина Георгиева, която през 2018 година беше изпълнителен шеф на СБ.
 Обвиненията против Кристалина Георгиева: вредите за МВФ ще бъдат дълготрайни Обвиненията против Кристалина Георгиева: вредите за МВФ ще бъдат дълготрайни
По мотив обвиняванията против Кристалина Георгиева за хипотетични операции в отчета на Световната банка от 2017 година „ Doing...

Изданието цитира и представител на Министерството на финансите на Съединени американски щати, който беше запитан дали администрацията на Вашингтон ще изиска оставката на Георгиева. " Управителния съвет на МВФ сега проверява, а министерството на финансите упорства за задълбочено и почтено излагане на всички обстоятелства ", сподели Александра Ламан от американското финансово министерство. " Нашата съществена отговорност е да поддържаме честността на интернационалните финансови институции ", добави тя.

Както отбелязва новинарският портал Axios, администрацията на Съединени американски щати " обществено пази отдалеченост " от Георгиева преди съвещанието на съвета на МВФ през днешния ден. Според портала оставката на ръководещия шеф на фонда ще бъде " следващото политическо главоболие " за американския президент Джо Байдън и ще отслаби организацията.

Георгиева се срещна с членове на борда тази седмица за няколко часа и съобщи, че инспекторите от WilmerHale са тълкували неправилно дейностите й като основен изпълнителен шеф на СБ. Тя означи, че някои от думите й са извадени от подтекста и инспекторите, с които членовете на борда също се срещнаха, не са й дали опция да ревизира точността на записаните изказвания. Георгиева отхвърли и констатациите на инспекторите, че тя и други високопоставени чиновници на СБ са притискали чиновници на банката да трансформират данни в интерес на Китай.

На собствен ред юристът на Георгиева разгласява писмо, в което помоли членовете на борда да вземат поради " фундаменталните процедурни и основни неточности " в одиторския отчет.
 Джефри Сакс: Антикитайска нервност е в основата офанзивата против Кристалина Георгиева Джефри Сакс: Антикитайска нервност е в основата офанзивата против Кристалина Георгиева
Високопоставени американски сенатори приканиха за „ цялостна отчетност “ към разногласието за подправени данни на Световната банка, в...

Според организация Ройтерс управителния съвет на Фонда желае да приключи процеса по разглеждане на обвиняванията против Георгиева преди годишната есенна сесия на управителните органи на МВФ и Световната банка, която стартира идната седмица. Американските медии акцентират, че е малко евентуално членовете на борда да упорстват за оставката на Георгиева преди есенната сесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР