Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава за първи

...
Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава за първи
Коментари Харесай

УС на ЕЦБ обсъжда паричната политика

Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава за първи път през годината за паричната политика на Франкфурт. Заседанието е планувано ден, откакто стана ясно, че предварителните данни на Евростат демонстрират годишната инфлация от 5.1 на 100 през януари в еврозоната.

Засега посланията от Франкфурт са умерени и показват, че е предстоящо инфлацията да е по-висока през зимните месеци поради енергоносителите, само че по-късно ще се наблядава стабилизиране на потребителските цени. Въпреки това значително анализатори са уверени, че Европейската централна банка ще промени курса на паричната си политика леко и въпреки всичко ще прибегне до повишение на рекордно ниските лихви, само че не на това съвещание. Възможно е и прекалибриране, както във Франкфурт назовават измененията, в стратегиите за изкупуване на активи, най-много по РЕРР - основаната поради пандемията нова стратегия.

Това ще бъде и първото съвещание на централните банкери от еврозоната, откогато се нагнети съществено напрежението по оста НАТО - Русия. Потенциални финансови наказания към Москва и съветски банки, които оперират и в Европа могат да се окажат проблематични.

Преди дни „ Файненшъл таймс “ заяви за предизвестие от страна на ЕЦБ към банки с съветски експозиции, както и искане от страна на регулатора да се отговори на въпроса по какъв начин съответни огромни банки биха дали отговор от евентуално премахване на Русия от системата за интернационалните разплащания SWIFT.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР