Управителният съвет на Европейската централна банка не внесе промени на

...
Управителният съвет на Европейската централна банка не внесе промени на
Коментари Харесай

ЕЦБ държи под око еврото 

Управителният съвет на Европейската централна банка не внесе промени на досегашната парична политика на институцията на съвещанието си на 10 септември. Пандемичната стратегия за покупка на облигации остава в размер 1.35 трлн. евро, а лихвата по депозитите - минус 0.5 %. На конференцията след срещата ръководителят на ЕЦБ - Кристин Лагард - сподели, че банката ще "оценява внимтелно входящата информация, в това число придвижванията на валутния курс (на еврото) предвид на въздействието му върху средносрочната икономическа вероятност (на еврозоната) ". И акцентира, че ЕЦБ никога не преследва избрана целева стойност на обменния курс.

Мекият звук на госпожа Лагард насърчи единната европейска валута, която се изкачи малко над 1.19 щ. $ след края на съвещанието на банковия директорски съвет. Само ден по-рано еврото потъна до жестоко 1.1750 $.

От март насам еврото е поскъпнало с повече от 10% по отношение на американския $, с което депресира цените на блока като направи вноса по-евтин и в същото време - износа - по-конкурентен. Инфлацията пък стана негативна през август за първи път от четири години насам.

ЕЦБ направи и нова икономическа прогноза за общността, съгласно която Брутният вътрешен продукт ще се свие с 8% през тази година, след което ще има растеж от 5% през 2021-а. Увеличението на цените ще е постепенно, като годшната инфлация ще бъде приблизително 1.3% през 2022-а - надалеч под целевите "малко под 2 % ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР