Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище относно

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище относно
Коментари Харесай

ЕЦБ одобри проектозакон на БНБ за въвеждането на еврото

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри мнение по отношение на законопроект за изменение на Закона за платежните услуги и платежните системи в България, заяви Българската национална банка (БНБ) на страницата си.

 

В края на май ЕЦБ получи искане от Българска народна банка, действайки от името на Министъра на финансите на България, за мнение по отношение на законопроекта, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Законопроектът има за цел да обезпечи гладкото въвеждане на еврото в България в региона на платежните услуги и платежните системи, както и улеснение на упражняването на платежен контрол. Предвижда се документът, в частта по отношение на въвеждане на еврото в България, да влезе в действие на датата на въвеждане на еврото в България.

 

В своето мнение ЕЦБ приветства задачата на законопроекта, както и навременното използване на нужните ограничения по отношение на това.

 

ЕЦБ приветства обстоятелството, че законопроектът има за цел да укрепи и даде солидна регулаторна основа за надзорната роля на Българска народна банка в региона на електронните платежни принадлежности, схеми и съглашения, с цел да обезпечи по-сигурно и по-ефективно действие на тези принадлежности, схеми и съглашения.

 

Със законопроекта се предлага да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лв. за едно евро, написа още в мнението на ЕЦБ по отношение на платежните услуги и платежните системи.

 

В законопроекта е включено и прецизиране на съответните разпореждания, отнасящи се до систематичния съставен елемент на Трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в действително време (TARGET), който ще бъде опериран от Българска народна банка.

 

Българска народна банка ще обезпечава съблюдаване на Надзорната рамка на Евросистемата за електронни платежни принадлежности, схеми и съглашения от страна на лица със седалище в България, които ръководят действието на електронни платежни принадлежности, схеми и съглашения, написа още в законопроекта.

 

В него се оферират и някои прецизирания на наредбите, уреждащи изискванията за клиринг и сетълмент на платежни интервенции, свързани с карти.

 

ЕЦБ приема, че задачата на ограничаването по отношение на платежните интервенции, свързани с карти, е да подсигурява, че клирингът и сетълментът на тези заплащания на дребно, които се смятат за тясно свързани с територията на България, се правят в пари на централна банка посредством системата TARGET.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР