Управителният съвет на ДФ Земеделие разшири обхвата на схемата de

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие разшири обхвата на схемата de
Коментари Харесай

Признатите организации на производителите на череши и вишни също ще получават помощ за реализация на реколтата

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие ” разшири обсега на схемата de minimis, утвърдена на 12 май като тласък за българските овощари при реализацията на реколтата от български череши и вишни през актуалната изкупна акция. Право подкрепяне ще имат освен аграрни стопани, само че и приети организации и групи на производители в скетор „ Плодове и зеленчуци “, които отглеждат череши и вишни. Помощта е част от ограниченията, които се вкарват от страната като облекчения за земеделските стопани, поради пандемията от ковид (COVID-19).

Финансова поддръжка получават преработвателните предприятия, като дотацията покрива част от разноските, свързани с изкупуването, превоза и преработката на реколтата тази година.

 Преработвателите би трябвало да са регистрирани по член 12 от Закона за храните и да са вписани в обществения указател на БАБХ.  За да получат средства по държавната помощ, е належащо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред Държавна фирма „ Земеделие “.

Добивите следва да са създадени от земеделските стопани, които са взели участие по схемата за обвързано подкрепяне за Кампания 2019 и са били възможни за подкрепяне. Сега се включват и приети от министъра на земеделието, храните и горите групи и организации на производители в бранш „ Плодове и зеленчуци “, сплотяващи аграрни производители на череши и вишни и чиито членове са зявили през Кампания 2019  участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове (череши или вишни) и да са били възможни за подпомогане.

Напомняме, че срокът за подаване на заявки е до 15 юни, а срокът за показване на документи за отчитане изкупено количество продукция е до 31 юли 2020 година

Предстои ДФЗ взаимно с МЗХГ да променят напътствията за даване на помощта.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР