Употребата на найлонови торбички в България е намаляла наполовина (с

...
Употребата на найлонови торбички в България е намаляла наполовина (с
Коментари Харесай

Упоребата на найлонови торби в България намалява, съобщи екоминистерството

Употребата на найлонови торбички в България е намаляла на половина (с към 50%), заяви Министерството на околната среда и водите като се базира на свои социологически изследвания от края на 2016 година съгласно които над 40% от потребителите в страната към този момент заобикалят да ги употребяват и вместо това носят при извършване на покупки торби за многократна приложимост.

Тези данни са били показани на среща с природозащитници от Славея Стоянова, шеф на дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в Министерство на околната среда и водите, заяви пресцентърът на Министерството. Тя съобщи, че на равнище Европейския съюз към момента няма модел за оценка на резултатите от въведените условия, само че добави, че " има смяна в манталитета на българина и към този момент се основава просвета на понижаване използването на найлоновите торбички ".


© "За Земята "

" Въпреки уверенията от представителите на виновната институция, че въведената през 2011 година екотакса дава позитивен резултат, статистическите данни на Национален статистически институт сочат противоположното, " акцентират от " За Земята " и цитират данни за скок от 30% в продажбите на полиетиленови торбички за интервала 2011-2014 година Според тях в реалност голяма част от пазарските торбички в комерсиалната мрежа не са подложени на екотакса, а надзор върху използването на новите условия към търговците също липсва.

По мотив Международния ден за свят без пластмасови торбички – 3 юли екоорганизациите " Грийнпийс " и " За Земята " застанаха пред постройката на Министерството на околната среда и водите, с цел да изискат от министъра на околната среда и водите Нено Димов да предприеме незабавни и решителни ограничения за прекъсване на замърсяването с така наречен найлонови торбички.


© "За Земята "

Последиците от несъразмерната приложимост на пластмасови пазарски торбички бяха онагледени с аквариум, цялостен с морските жители на бъдещето – водорасли и рибки, направени от пластмасови торбички. Участниците в събитието демонстрираха и плакати с посланията на акцията.

По време на срещата е станало ясно, че министерството не има намерение да предприеме спомагателни стъпки за понижаване на замърсяването с пластмасови торбички, показват екозащитниците.

" Това безучастие и минимално използване на европейската инструкция води освен до продължение и задълбочаване на повсеместното замърсяване с пластмасови торбички, само че и до пропуснати доходи за държавния бюджет от екотакси, които биха могли да послужат за
по-ефективни публични осведомителни акции, " считат еколозите.

Организациите упорстват за въвеждане на наложителна количествена цел за понижаване на потреблението за тънките пластмасови торбички за извършване на покупки (до 50 микрона дебелина) от 90 торбички на човек до 31 декември 2019 година И 40 торбички на човек до 31 декември 2023 година

От " За Земята " оферират въвеждане на продуктова такса за всички еднократни пластмасови
торбички за извършване на покупки без изключение (вкл. доста тънките под 15 микрона) до 31 декември 2018 година Налагане на дефинитивна възбрана на пластмасовите торбички за еднократна приложимост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР