Университетът за Национално и Световно Стопанство /УНСС/ е сред най-модерните

...
Университетът за Национално и Световно Стопанство /УНСС/ е сред най-модерните
Коментари Харесай

Проф. Димитър Димитров: УНСС е марката, която бизнесът търси

Университетът за Национално и Световно Стопанство /УНСС/ е измежду най-модерните и търсени университети, потвърдили се и в чужбина. Все повече задгранични студенти избират да следват във висшето образователно заведение, огромни и одобрени компании търсят чиновници, които са приключили там, оферират се 6 бакалавърски стратегии, които са напълно на британски език, а някои от приключилите могат да се дипломират и с две дипломи – да вземем за пример една от УНСС и една от американския университет Northern Illinois University (NIU). УНСС е на път да се трансформира и в проучвателен университет на европейско равнище.

Представям си УНСС като един европейски университет. Университет, в който има доста специалности, доста съществено интернационално съдействие и в образованието и в образованието и в интернационалните проучвателен планове, съобщи проф. Димитър Димитров, който е основен секретар на Съвета на ректорите и специалист по национална сигурност.

Имаме консорциум от водещи европейски бизнес университети - ENGAGE.EU, където в действителност това се случва. ENGAGE.EU в един същински университет на бъдещето с продан на преподаватели, продан на студенти, с замяна на запаси, цифров и виртуален кампус, с обща осведомителна система – това е бъдещето и за наша наслада сме част от него. Нашият университет е един от дребното, които вземат участие в такава европейска мрежа. Сега сме подали нова апликация за удължаването на този план за още четири години, дружно с останалите девет колегата. Тези сътрудници в действителност са впечатляващи и са водещи европейски бизнес университети. Сега имаме проекти да се разтеглим с още един швейцарски университет. Европеизацията е в ход, съобщи проф. Димитров.

Той акцентира, че са се справили с провокациите. „ Скоро ще станат три години откогато беше оповестена пандемията и се затвори университетът. Много бързо трябваше да решаваме по какъв начин да преминем към метод на образование, който да подсигурява здравето на нашите студенти и преподаватели и по едно и също време високо качество на образование. За наша наслада ние доста бързо успяхме да преминем към напълно онлайн образование, безусловно за два дни. Ние сме и един от доста дребното университети, които също без никаква пауза в образованието преминахме от действителните класни стаи във виртуалните. Беше огромна промяна.

Събота и неделя, когато беше този преход, обществените медии и вътрешните ни чатове безусловно вряха и кипяха по какъв начин се включва, какви пароли се употребяват, какви механически средства са нужни. За наша наслада този развой стана доста бързо и се възприе от нашите близо 18 000 студента и 1000 преподаватели, които минаха в режим на онлайн образование. След това имахме едни други провокации, по кое време сме онлайн, по кое време минаваме присъствено. Мерки за опазване на здравето на студентите и преподавателите, система за реакция, в случай че някой е болен или карантиниран – това всичко изискваше непрестанно внимание, с цел да се мине през този интервал.

Другото огромно предизвикателство беше точно дигитализацията и дали нашата инфраструктура ще издържи, само че за наша наслада ние сме вложили последните 10 години в тези неща и равнището и на преподаватели и на студенти се оказа задоволително високо, тъй че успяхме да се оправим с това нещо доста бързо и на студентите и на преподавателите стартира да им харесва онлайн образованието. Дигитализирахме даже кандидат-студентската акция. И успяхме да стигнем до средношколците, които също бяха затворени у дома и нямаше от кое място да получат информация за специалностите.

Предизвикателствата бяха свързани и с довършването на новият образователен корпус, където имаше много проблеми със строителства, с финансиране, само че и там завършиха нещата за година и нещо от началото на мандата.

Другите провокации са ясни на всички български жители – две години нямаме държавно управление, 5 пъти избори, сменят се министри, нямаме признат бюджет, само че това важи за всички, освен за нас, сподели проф. Димитров.

По въпроса с видеонаблюдението, той съобщи, че от дълго време е бил обсъждан на ректорските препоръки по какъв начин да се усъвършенства сигурността. „ Аз съм и от такава катедра, обвързвана със сигурността и защитата. Сигурността може да бъде обезпечена освен посредством пазач, който е възрастен пенсионер на входа и не взе участие доста в инспекцията. Тя може да бъде обезпечена и с съвременни механически средства. По мотив разнообразни поправки, които правихме, с наши лични средства, помощ от Министерство на образованието и науката, имаше опция да се внедри съвременна система за видеонаблюдение и съвременна пропускателна система с карти и чипове, тъй че студентите, които си живеят там да могат да си влизат умерено и в случай че има потребност, може да се отваря вратата отдалечено. Промени се системата на защитата и към този момент има патрули за реакция вместо портиери във всеки вход и това спести освен разноски, а усъвършенства и цялостната система за сигурност. Цялото това нещо изисква поддръжка. Ръководството на нашето отделение Студентски общежития и столове е много инициативно. Проф. доктор Цветана Стоянова- заместник-ректор, който дава отговор и за общежитията, също има принос за тези неща. Така се роди и концепцията за детската стая, която е нещо като детска площадка, единствено че на закрито. Не е детска градина. Беше посрещната с огромен интерес, тъй като едно е детенцето да си играе в дребна стая с две три кревати, друго е да има известно по-голямо пространство, оборудвано съгласно възрастта. Тези пространства в миналото са били предопределени за библиотека, само че заради разнообразни аргументи им е заменено предназначението. Скоро считаме да открием втора детска стая. Интересът в действителност беше огромен и даже имаше сътрудници, които желаеха и в самата постройка на университета да открием такова нещо, само че методът е друг. Ако имаме опция, на всякъде ще създадем такива детски стаи, тъй като би трябвало да насърчаваме и оказваме помощ на нашите студенти, които имат деца и фамилии с деца. Това е част от цялостната стратегия за организация на общежитията. Направихме ремонт на три входа. Министерски съвет ни отпусна близо 10 милиона и общежитията наподобяват изцяло нови, вървят и други поправки, тъй че студентите да живеят в една съвременна и привлекателна среда дружно с децата си “, изясни проф. Димитров.

Попитан за множеството меморандуми, които са подписани за съдействие с общини и компании и с какво са в изгода те на студентите, проф. Димитров отговори, че това е част от неговата философия. „ И част от моята мандатна стратегия като ректор, тъй като образованието и образованието на студентите би трябвало да може да бъде доста директно обвързвано с бизнеса и с държавните институции. Ние в действителност образоваме тъкмо такива хора, като държим на връзката с практиката. Това разрешава доста по-бърз контакт, доста по-бързи реакции, в случай че ни трябват специалисти, присъединяване в кръгли маси, конференции, стажове за студенти, стипендии за студенти, което стартира да набира мощ и много компании и институции узряват за тази концепция, тъй като им трябват хора. При мен непрестанно идват представители на бизнеса, които споделят „ дайте ни качествени студенти “. Но тези студенти би трябвало да се отглеждат от първи-втори курс, тъй като качествените студенти не са чак толкоз доста и се желае внимание към това нещо. Отделно някои от тях са наши положителни сътрудници и спонсори за разнообразни неща като мебели, обзавеждане и други помощи, които ни оказват поради бюджетните ограничавания, които имаме “, сподели проф. Димитров.

Така да вземем за пример „ Кауфланд “ направиха ремонт за 260 хиляди лв. на една образователна зала, напълно реновирана, „ Лидъл “ ни направиха подаяние за аудио и образна система в едни от залите, в този момент с „ Фи Банк “ имаме такова съдействие, с „ ДСК “ и с още доста други. Тук би трябвало да се означи, че постоянно даваме опция за кариерно развиване с помощта на тези меморандуми, присъединяване в дни на кариерата, присъединяване в обществени лекции и показване на тези акции, тъй че нашите студенти да могат да се ориентират още до момента в който са тук.

Патентоваме в този момент нашата Бизнес академия „ УНСС-… “ с разнообразни компании. Вече имаме 6-7 такива бизнес академии с огромни компании, където образоват селектирано към 50-60 студента всяка година, които по-късно ги взимат всички на работа. Това е една доста добра форма, която е доста по-ефективна от обществените лекции. Сега на 8 март откриваме Бизнес академия „ УНСС – Кауфланд “ и има сериозен интерес, тъй че изгодата е в действителност за всички, сподели проф. Димитров.

За упоритостта УНСС да се трансформира и в проучвателен университет, професорът акцентира, че има разлика, която не е регистрирана при другите университети. Има традиция в някои естествени науки, като медицина, инженерни науки да вземем за пример, където изявленията доближават по-лесно този предел от 1000 точки. Докато филантропичните, занимавайки се с фолклора в Южна България или с проблемите на бежанците на южната ни граница, мъчно ще осъществят изявления индексирани в „ Скопус “. Искам да кажа, че има особености и те не са преодолени. В момента всички ни мерят с един и същи критерий. Ние вдигнахме с към 30% броя на изявленията, които се изискват, което не е малко, само че трябват още старания, стига да не се вдигне горната граница. Въпросът с изследователските университети ще обсъждаме и в този момент на Съвета на ректорите на 16 март. Какво става с университетите, които не получиха финансиране като проучвателен? Финансиране и то много положително, получиха университети с преобладаващи посоки от естествените науки. Не е добре университетите да вървят на две разнообразни скорости, тъй като ще се получи делене, сподели проф. Димитров.

Ние желаеме да дадем опция на кандидат-студентите по всевъзможен метод да доближат до нашия университет. Първо ние имаме обичайни приемни изпити, които са по наш формат. Новото тази година е прелиминарен изпит на УНСС с формата на матура в съдействие с някои школи за подготовка на матури и учебни заведения. Това е новото и през април месец ще имаме няколко дати (8,23 и 30 април), където кандидат-студентите ще могат да се тестват авансово за държавен зрелостен изпит по български език и това го признаваме за прелиминарен изпит. Другият метод е кандидатстването с матура, то си е останало и всеобщо в този момент може да се кандидатства по този метод, като важи по-високата оценка дали от предварителния изпит, дали от матурата.

Платеното образование се посреща добре и човек, в случай че си избере платено образование, може да си подсигурява, че ще учи тъкмо тази компетентност, която си е избрал. Засилихме съдействието с учебните заведения и школите за образование, рекламна акция, която демонстрира кои сме ние и по какъв начин може да се кандидатства. Тя не е единствено за кандидатстване, а посредством нея демонстрираме кои сме ние, за кариерна ориентировка и да схванат какво ще учат в УНСС и да схванат, че има разлика учебно заведение – университет, сподели проф. Димитров.

По тематиката за дигитализацията той изясни, че това е модерно събитие, което дава доста повече благоприятни условия в съпоставяне със старите способи, където „ пишехме на дъската или изнасяме единствено презентации “. „ Сега знаете, има изкуствен интелект, обработка на огромни данни, доста бърза реакция, в случай че имаме нова рецесия или пък лимитирано образование, отдалеченото образование е основано напълно на онлайн образование. Самата наша система на цифровизация на работни процеси в университета ни оказва помощ доста, като започнете от деловодство, електронни дневници, електронни основни книги, уеб сайтове, осведомителни системи и доста неща, които преди отнемаха дни да намерим един отчет или лекции, а в този момент това става с два три „ клика “ “, означи проф. Димитров.

- УНСС получи Академичен оскар за най-престижно висше учебно заведение в професионално направление „ Икономика “ съгласно работодателите и преподавателите във висшите учебни заведения. Разкажете ни малко повече за това отличие?

Академичният Оскар на УНСС за най-престижно висше учебно заведение в професионално направление „ Икономика “ е огромно самопризнание за нас. Получаваме го към този момент пета година подред. Там са интервюирани хора от преподаватели и работодатели, които доста изрично показват УНСС, че е преди всичко. Моите усещания с работодатели са тъкмо такива – те споделят, че УНСС е марката, която бизнеса търси и тези меморандуми, за които стана въпрос и усещания и нашите студенти би трябвало да са спокойни, че са брандирани с марката УНСС, сподели проф. Димитров.

Сред бъдещите цели са по-добра образователна база. Продължаване на дигитализацията в ускорени темпове. Последните години Министерство на образованието и науката влага повече в междинното обучение в сравнение с във висшите учебни заведения. Това би трябвало да се балансира. Ние сами вършим тези вложения в цифровизация, киберсигурност, по-модерни осведомителни системи, електронни системи, виртуални класни стаи, само че мъчно се оправяме и ще работим и за институционална поддръжка.

Имаме огромен капацитет за развиване в региона на изследователските планове, което ще бъде акцент за идващия мандат. Привличането на задгранични студенти също ще бъде значим приоритет. Имаме положителни образци с Китайски университети и взаимни стратегии, в този момент следва подписването с косовски университет, откриват се благоприятни условия и в Мароко.

Искам също по този начин да реализира по-добро възнаграждение на сътрудниците, тъй че те да бъдат по-спокойни от тази позиция, че има резистентност и работа за всички. Аз съм доста признателен и удовлетворен от това, което вършат всички сътрудници, тъй като ректорът може да си приказва едно или да мечтае, само че напъните на всички дават тези резултати и считам, че сме намерили положителния баланс, сподели още проф. Димитров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР