УНИЦЕФ алармира - две трети от 10-годишните ученици в света

...
УНИЦЕФ алармира - две трети от 10-годишните ученици в света
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Две трети от 10-годишните ученици в света не разбират прости писмени текстове

УНИЦЕФ сигнализира - две трети от 10-годишните възпитаници в света не схващат елементарни писмени текстове. Статистиката обгръща интервала след пандемията, като специалисти я свързват точно с годините на отдалечено образование. От УНИЦЕФ предизвестяват - следствията от ограничаващите ограничения поради COVID-19 при децата занапред стартират да се демонстрират в техните умения.

" За България - едно от осем деца на възраст края на четвърти клас, десетгодишна възраст, имат провокации с тази по този начин наречена четивна просветеност ", съобщи Мария Янкова, шеф на стратегия " Образование ", УНИЦЕФ.

Недостигът на сходни умения се назовава " просветителна беднотия ". Тя понижава базовите им качества. " Това неумение да схващат елементарен текст понижава също резултатите по математика, тъй като когато дете не може да разбере смисъла на задачата, то няма по какъв начин да я реши ", акцентира Янкова.

Учители споделят, че пандемията е била предизвикателство за образователния развой, само че постоянно има метод да се стимулират децата да четат. " Книгата би трябвало да се презентира по някакъв метод, да се откри тази книга, която е най-интересна на детето. Трябва да откри единствено себе си в книгите и тогава в действителност се отваря към този момент по-широк небосвод за тези деца ", безапелационна е Адриана Апостолова,начален преподавател в 119 СУ.

" Много обичам книгите на Иван Вазов и неговите стихотворения ", показва Яна, която е в четвърти клас. " Харесва ми най-вече историята, когато книгата като че ли те гълтам ", споделя Виктория. А Стефан твърди, че: " Все едно се усещам в книгата, не помня за всичко към мен ".

В сянката на тази статистика, от УНИЦЕФ работят по акция " Искам да изучавам ", която се бори желанията на децата за образованието им да бъдат изпълнени. А българката Мария Александрова стана единствената от Европа, взела участие в полемиката с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Тя се застъпи за правата на децата с увреждания.

" Всяко дете с увреждане би трябвало да има опцията да доближи цялостния си капацитет. За да са сигурни, че това ще се случи, държавните управления би трябвало да работят ", безапелационна е Мария Александрова, покровител на УНИЦЕФ за приобщаващо обучение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР