Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония

...
Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Скандално! Нова магистрала в РС Македония заличи гробища на ...

Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония от Първата международна война, в региона на град Кавадарци.

„ Местни поданици се обадиха да кажат, че при градежа на автомагистрала, която минава около град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на разстояние 1 км едно от друго, са унищожени “, изясни Виктор Стоянов – ръководител на фондация „ Македония “, в bTV.

„ От двете военни гробища са останали единствено каменни монументи, на които написа, че това са военни гробища на българската войска “, добави Стоянов.

Той напомни, че тези две военни гробища са публично регистрирани в министерството на защитата на Република България и са в памет на близо 400 български бойци, починали през Първата международна война за свободата на българите в Македония. „ Костите на нашите предци са унищожени и разпилени. Там са заровени млади бойци “, означи Стоянов.

За случая са известени българското външно министерство, министерството на защитата, както и посолството ни в Скопие.

„ Очакваме Организация на обединените нации да направи следствие и да откри нарушена ли е Женевската спогодба от страна, която я е подписала. Това е отговорност напълно на районен съд Македония “, счита Виктор Стоянов.

По думите му глобите, които са плануват по Женевската спогодба са самостоятелни – те са парични, а при по-сериозни нарушавания може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ проект страната може да изгуби участието си в Организация на обединените нации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР