Уникално за България лечение с кибернож на туморни формации в

...
Уникално за България лечение с кибернож на туморни формации в
Коментари Харесай

С кибернож в Пловдив ще лекуват тумори в подвижни органи

 cyberknife-umbal-sveti-georgi-02  cyberknife-umbal-sveti-georgi-03  cyberknife-umbal-sveti-georgi-04
Уникално за България лекуване с кибернож на туморни обединения в преносими органи ще стартира в края на годината в Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) на Университетска болница „ Свети Георги “ в Пловдив, заяви началникът на клиничното звено доктор Мария Влайкова. В момента тече образованието на екипа.

Единствената в страната роботизирана стереотактична система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray бе въведена в употреба през месец април 2017 година Отттогава досега сполучливо лъчелечение с киберножа в УМБАЛ „ Свети Георги ” са минали 21 пациенти.

В първите месеци в Клиниката по лъчеление са се записвали пациенти с доброкачествени и злокачествени обединения на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката, пириформения синус, окото и неговите добавки – ретина, хориоидея, орбита, основния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на основния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на основния мозък и костен череп.

След като в края на 2017 година завърши образованието за радиохирургия на тумори в преносимите органи, обсегът на лечимите с кибернож болести доста ще се усили. „ На дозирано облъчване ще бъдат подложени първоначални и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

Лечението на тези туморни обединения ще изисква авансово слагане на фидюшъли – импланти в и/или към израстък на меките тъкани, тъй че да служат като ориентир по време на облъчване. Фидюшълите се слагат под компютъртомографски надзор в хирургичните клиники ”, посочи доктор Мария Влайкова.

След въвеждането в употреба на CyberKnife не е належащо пациентите да се препращат към разнообразни онкологични центрове в Европа. Според доктор Мария Влайкова насочването към лечебни заведения отвън страната забавяше и неведнъж оскъпяваше лекуването както за пациентите, по този начин и за НЗОК. Киберножът съставлява неусетен, анемичен и бърз способ на лекуване, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани заради внезапното намаляване на дозния градиент.

Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се прави fusion с: ЯМР, остарели облици от СТ или ПЕТ – СТ. Затова е добре, при опция, на пациентите да се създадат всички нужни образни проучвания, добави още доктор Влайкова. Преди да бъде утвърден пациентът за лекуване с кибернож той би трябвало да показа проучвания с ядрено-магнитен резонанс, скенер, цялостна кръвна картина, проучване на очни дъна и всяка друга информация, обвързвана със здравния му статус. Документите на пациентите се преглеждат от особено назначена комисия и, когато се откри, че за дадения човек облъчването с киберножа е уместно, се пристъпва към правене на самостоятелен лъчетерапевтичен проект и верификация.

Пациентите, лекувани с радиохирургия, получават висока доза нужна, с цел да се унищожат туморните кафези, като концентрацията е с изключителна акуратност единствено в тумора. По време на облъчването туморът се следи на всеки 20 до 40 секунди, като близките здрави тъкани и сериозните органи наоколо, получават незначителни дози, съобразени с техния дозен толеранс. По този метод се реализира едно несравнимо щадящо лъчелечение.

По време на самото облъчване пациентът е в безспорен комфорт – не се постанова задържане на дишането, а при всяко даже минимално отместване, лъчелечението стопира. Масата на апарата, върху която лежи пациентът, се  намества, прави се повторна верификация и чак когато има съвпадане на облиците лъчелечението продължава. Киберножът Cyberknife Accuray в УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков контракт за 2017 година бе контрактувана обособена клинична пътека – КП №252.2. „ Радиохирургия на онкологични и неонкологични болести – роботизирана с кибер нож “. Т.е. за здравноосигурените пациенти лечението е изцяло гратис.

Апаратът е ситуиран в База 1 на най-голямата болница у нас на бул. „ Васил Априлов ” 15A в Пловдив в особено издигната за задачата и изцяло оборудвана постройка, ситуирана против остарялата постройка на Клиниката по лъчелечение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР