Уникална жалба – срещу „тенденциозно“ и „дискриминационно“ определен голям габарит

...
Уникална жалба – срещу „тенденциозно“ и „дискриминационно“ определен голям габарит
Коментари Харесай

Фирма обжалва обществена поръчка за път - бил прекалено голям и дълъг

Уникална тъжба – против „ преднамерено “ и „ дискриминационно “ избран огромен габарит и дължина на пътя, стопира поръчка за обход на Рудозем и виадукт на обща стойност 6,4 млн. лева
Оплакването против процедурата, оповестена от Агенция „ Пътна инфраструктура “, е постъпило през вчерашния ден 15 минути преди приключване на периода за подаване на предложения.
Определеният за пътя габарит е 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по 1,50 метра. Общата дължина на пътния сектор е 5,2 км, а виадуктът би трябвало да е 200 метра.
От основна значимост е, че това е второразреден държавен път, метод към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт сред Рудозем и Ксанти. Той е предопределен за всички типове авто превоз и няма по какъв начин габаритът да е по-малък.
Жалбата е подадена още веднъж от незнайна в пътностроителния отрасъл компания – „ Х Де Комерс “ ЕООД, еднолична благосъстоятелност на Хакан Нурхан Ахмед от гр. Джебел.
От въпросната компания считат, че е незаконосъобразно поставеното към претендентите условие за осъществен общ оборот в областта на строителството на пътищата, както и условието към участниците за габарит и избрана дължина на пътя.
„ Считаме, че тези условия са тенденциозни и дискриминационни и обслужват ползите на дребен кръг от компании, като в същото време се лимитира присъединяване на компании, които имат потенциал да извършват сходен жанр поръчки, само че заради събитието, че не са изпълнили обект с посочените от възложителя габарити, ще бъдат отстранени от присъединяване в съответната процедура “, се сочи в жалбата.
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Хакан Ахмед от Джебел желае да бъде наложена краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Той е уверен, че продължаването й преди тя да се произнесе ще повреди публичния интерес от осъществяване на законосъобразна възлагателна процедура.
Справка в Търговския указател сочи, че въпросното сдружение с регистрация в Джебел е основано през 2016 година, с капитал 5000 лева Досега е изпълнило една поръчка, предоставена по Закона за публични поръчки – за зимно поддържане от Джебел до село Слънчоглед за 10 500 лева В Камарата на строителите в България (КСБ) е записана единствено с един обект, изпълнен м.г. в парцел на частна компания за разчистване на терен в село Вълкович, общ. Джебел. В КСБ Хакан Ахмед е заявил, че има личен състав от 35 индивида.
Дори да е взела участие като подизпълнител в някой обект обаче това не я прави пълностоен кандидат да завоюва процедурата. Нещо повече, тя ще бъде отстранена от присъединяване най-малкото поради липса на оборот и опит, придобит от осъществяване на пътни градежи с такава категория.
Но на процедура блокира поръчка на стойност 6 383 020 лева без Данък добавена стойност.
Поръчката е инженерингова – за разработване на план и строително-монтажни работи.
Разделена е на две обособени позиции и включва реорганизация и създаване на два сектора от по 2 610 метра.
Първата е с пределна стойност 4 700 070 лева без Данък добавена стойност. Началото на пътния обект е при входа на бензиностанция "Петрол " АД откъм Средногорци. Преминава по съществуващия мост над р. Арда и продължава по паважна улица. Трасето продължава по нов терен по десния бряг на р. Чепинска. Пресича реката с нов мост и се включва в съществуващия второразреден път. Габаритът на трасето е планувано с размери 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по 1,50 метра. Предвиждат се 7 подпорни стени и 5 укрепителни.
От претендентите се изисква през последните три години да са имали оборот най-малко 4,7 млн. лв. от строителство на пътища.
Втората обособена позиция е единствено за планиране и създаване на виадукт. Според идейния план оборудването е с дължина 200 м, 13 отвора, с ширина 11.50 метра. Пътното платно върху него ще е с широчина 8 метра и два тротоара по 1,75 метра.
Виадуктът е с планирана стойност 1 682 950 лева без Данък добавена стойност. От претендентите се изисква да имат издигнати пътни обекти за не по-малко от 1 660 000 лева
Средствата за тази поръчка са обезпечени от стратегия Интеррег V–А Гърция – България.
Офертите трябваше да се отварят през днешния ден, на 9-ти март.
Вместо това в уеб страницата на АПИ към този момент е оповестено следното известие: „ До всички заинтригувани лица: С сегашното Ви уведомяваме, че на 08.03.2018 година e подадена тъжба против решение 7 от 30.01.2018 година, на Възложителя по процедурата с които се желае и краткотрайна мярка "спиране на процедурата ". Предвид настъпилото събитие и на съображение член 203, алинея 3 от Закон за обществените поръчки всички дейности по процедурата стопират до влизане в действие на: 1. определението, с което се отхвърля настояването за краткотрайна мярка, или 2. решението по жалбата, в случай че е наложена краткотрайната мярка “.
Припомняме, че през януари месец компания с 2 лв. капитал „ Пътна маркировка “ ЕООД – Стара Загора, блокира поръчка на АПИ за над 44 млн. лева с обекти в областите Смолян, Кърджали и Благоевград. Почти два месеца по-късно, таман когато АПИ рестартира поръчката, друга компания с 4 лв. капитал -„ Зара брокер “ ООД, отново записана в Стара Загора, я блокира отначало.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР