Униформи на офицер и редник от Донския казашки №4-и полк

...
Униформи на офицер и редник от Донския казашки №4-и полк
Коментари Харесай

Две казашки униформи могат да се видят в музея в Бяла

Униформи на офицер и редови войник от Донския казашки №4-и полк могат да се видят от на следващия ден в експозицията на музея в Бяла. Униформите са реплики, направени от Професионалната гимназия по облекло „ Недка Иван Лазарова “ в Русе. Обогатяването на експозицията с привнесена действителност стана допустимо вследствие на взаимна активност сред Историческия музей – Бяла с ПГ по облекло и Регионалния исторически музей – В. Търново.

По време на руско-турската война 1877—1878 Донският казашки №4-и полк е в 4-а кавалерийска дивизия и е част от Западния отряд на ген. Гурко. В състава на дивизията взе участие в обсадата на Плевен и завладяването на Етрополе и Пловдив. Заключителните дейности на войната довеждат частите до крайбрежията на Бяло море и покрайнините на Цариград.

В Бяла по време на войната също има донски казаци – от Донските казашки №36 и № 38 полкове, които са част от Русчушкия отряд и вземат участие във всички значими сражения. Във войната 1877-1878 година вземат присъединяване 53 донски казашки полка и 24 батареи с обща бройка от 42000 души.

Оригиналните униформи се съхраняват в РИМ-В.Търново. Със единодушието на шефа на музея доктор Иван Църов реликвите бяха в детайли снимани от професионалния фотограф Евгени Нечев. С помощта на инж. Дияна Иванова, шеф на Професионалната гимназия по облекло „ Недка Иван Лазарова “, 150 цифрови файла бяха пренесени от учителите-шивачи в гимназията върху плат. Репликите на двете униформи на корнет и казак от Донския казашки №4-и полк са ушити с оптималната акуратност и размер. През 1904 година истинските униформи са подарени от съветското държавно управление за основаването на четири музея, където съветският император Александър II е живял по време на войната.

Офицерската униформа е експонирана до генерал-щабната маса на съветския император Александър II, на която са взети доста решения за войната и към, която са свиквани военните препоръки. Редническата униформа е сложена в залата, отдадена на здравната помощ и на милосърдната сестра Юлия Вревска, която отдава живота си, с цел да избавя болните и ранени елементарни бойци.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР