Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в

...
Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в
Коментари Харесай

Петер Сиярто обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи на Унгария

Унгарският външен министър упрекна посланика на Съединени американски щати в Будапеща в опит за интервенция във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически раздор сред Вашингтон и централноевропейската страна, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Днес Петер Сиярто даде конференция във връзка изявление на дипломат Дейвид Пресман пред сп. " Политико " за метода на Унгария към войната в прилежаща Украйна, който беше избран от американския посланик като пробутване на " политика, утвърдена от Путин ".

Сиярто съобщи, че " разсъжденията на Пресман (или който и да е посланик) по отношение на вътрешнополитическите процеси в Унгария са изцяло ирелевантни, защото това няма нищо общо с него ".

" Не му е работа да се меси във вътрешните въпроси на Унгария ", съобщи Сиярто.

Пресман, който беше назначен от държавното управление на Байдън, преди е заемал длъжността непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации по специфичните политически въпроси. Откакто през август оглави американската дипломатическа задача в Будапеща, той се изправи пред обилни усложнения, отбелязва АП.

Местни медии, лоялни към дясното популистко държавно управление на премиера Виктор Орбан, упрекнаха американския посланик в интервенция в унгарското правораздаване и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в служба Пресман даде публичност на възходящата вълна от антиамерикански усеща в Унгария и на нежеланието на държавното управление на Орбан да се причисли към глобите на Европейски Съюз против Москва, наложени поради войната в Украйна.

През януари Пресман написа в " Туитър ": " Как отбраната на съветски олигарси от наказания служи на ползите на Унгария и унгарците? ".

Унгарското държавно управление, което беше в другарски връзки с американските управляващи по времето на Доналд Тръмп, застава зад позицията, че глобите против Москва нанасят по-големи вреди върху европейската стопанска система, в сравнение с върху съветската. Според Будапеща завършек на войната може да се постави единствено посредством договаряния сред Москва и Вашингтон, а не посредством евакуиране на съветските войски от Украйна.

Днес Сиярто предизвести, че в случай че подлага на критика политиката на Унгария, Пресман ще има компликации в " ефикасната работа за възстановяване на съдействието " сред Унгария и Съединени американски щати.

" Тази епоха свърши. Унгария е суверенна страна ", сподели Сиярто. " Никой извън не може да ни споделя по какъв начин да живеем ", добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР