Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във Виена, че след излизането

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във Виена, че след излизането
Коментари Харесай

Австрия и Унгария демонстрираха единство срещу политиката за мигрантите на ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи във Виена, че след излизането на Англия Европейският съюз би трябвало да се разшири към Балканите, съобщи ТАСС. Това мнение той изрече след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц.

" Виждаме, че Англия напуща Европейски Съюз и по тази причина сме изправени пред нови провокации. Унгария не крие, че интензивно се застъпва за разширението на Европейски Съюз, а точно в балканския район ", сподели Орбан. " Смятаме, че в околните 10 години е належащо да засилим сполучливото развиване на Централна Европа, с цел да може този район в Европейски Съюз да изиграе решаващо значение ", добави той.

Проблемът с мигрантите

Двамата водачи разискаха и въпроса за разпределянето на бежанци и мигранти в страните от Европейски Съюз. Планираното разпределение на бежанците из Европейски Съюз излага на риск шенгенската зона, предизвести министър председателят на Унгария. " Този механизъм за разпределение разяжда Шенген ", тъй като принуждава страните, върху които към този момент тегне бремето за отбрана на външните граници на Европейски Съюз, да одобряват също така и бежанци, сподели Орбан.

Унгарският министър председател съобщи, че шенгенската зона може да работи единствено с радикални ограничения за отбрана на външните граници, като оградата, която той е построил по част от границите на Унгария, съобщи " Асошиейтед прес ". " Онова, което се случва в този момент, е, че те желаят да отворим външните граници и да затворим вътрешните граници, което е тъкмо противоположното ", сподели Орбан.

Курц също сподели, че " една Европа без вътрешни граници ще работи единствено в случай че има подобаващите външни граници ", съобщи ДПА. Австрийският канцлер посочи съдействието сред службите на Унгария и на Австрия за гарантиране на сигурността на външните европейски граници, съобщи ТАСС.

Курц добави, че системата за разпределение на незаконни мигранти сред страните от Европейски Съюз не работи и че Европа би трябвало да създаде нова миграционна политика. Той сподели, че основната задача на Австрия и на Унгария е да се спре противозаконната имиграция към Европа и да се провежда помощ за по този начин наречените места на генезис на мигрантите.

" Системата за систематизиране на бежанците в Европа не работи. Ние сме длъжни да спрем противозаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа ", сподели Курц. " На европейската сцена би трябвало да се сътвори нова миграционна система. Ние би трябвало сами да решаваме кой може да пристигна в Европа, а не трафикантите на хора да взимат такива решения ", добави Курц.

Австрийският канцлер означи, че напоследък е зародило напрежение сред страните членки на Европейски Съюз поради миграционната рецесия. Той сподели, че Австрия ще се опита да откри разговор и мост сред страните от Вишеградската група, в която взе участие Унгария, и западните страни.

Държавите от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) са срещу въвеждането на наложителни квоти за разпределянето на мигрантите в Европейски Съюз, напомня ТАСС. Курц сподели, че поддържа страните от тази група по въпроса за мигрантските квоти, добавя " Асошиейтед прес ". " В интерес на всички нас е за работим дружно ", напомни той.

Курц опроверга мненията на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, съгласно който Австрия би трябвало да се причисли към Вишеградската група и да се дистанцира от обичайните си западни европейски сътрудници.

" Нито Вишеградските страни имат желанието да уголемяват групата, нито тук има предпочитание за присъединение. Това, което е належащо, е положително съдействие сред прилежащи страни, сред Австрия и Унгария ", уточни той.

Атомната централа " Пакш "

Двамата водачи приказваха и за разширението на атомната централа " Пакш " в Унгария. Курц напомни, че Австрия има ясна позиция срещу атомната сила. " Ние сме уверени, че атомната сила може да бъде една доста рискова технология ", сподели той и добави, че Австрия счита, че Европейската комисия би трябвало да преразгледа дотациите за разширението на АЕЦ " Пакш ".

Той сподели, че страната му ще се възползва от опцията да подаде иск против отпущането на държавни дотации за разширението на атомната централа и сподели, че това не е въпрос единствено на двустранна политика. Курц изрази безпокойство, че по отношение на АЕЦ " Пакш " може да е имало нарушавания на юридически положения.

Унгарският министър председател Орбан уточни от своя страна, че строителството на нови енергоблокове в атомната централа не би трябвало да усложнява връзките сред Виена и Будапеща.

" Въпросът за строителството в АЕЦ " Пакш " не е полемика сред Австрия и Унгария. Ще направя всичко допустимо да положа всички старания, с цел да може разликите в мненията сред Австрия и Унгария по въпроса за атомната сила да не усложнят нашите двустранни връзки. Това е европейски въпрос, а не работа сред нашите страни и ние ще търсим решение на европейската сцена ", сподели Орбан./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР