Унгарският премиер Виктор Орбан се очаква да пристигне днес в

...
Унгарският премиер Виктор Орбан се очаква да пристигне днес в
Коментари Харесай

Въпреки критиките Орбан пристига в Москва за среща с Путин

Унгарският министър председател Виктор Орбан се чака да дойде през днешния ден в Москва, където ще се срещне с съветския президент Владимир Путин, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Посещението е мощно подложено на критика от унгарската съпротива поради настоящето напрежение към Украйна.

На власт от 2010 година, Орбан построи другарски връзки с господаря на Кремъл макар многото рецесии сред Москва, от една страна, и Европейския съюз и НАТО, от друга, две организации, на които Унгария е член.

Това посещаване идва в разгара на руско-западното опълчване за Украйна, която е комшия на Унгария. Виктор Орбан, който има свои различия с Киев по въпроса за унгарското малцинство в Украйна, не се стопира на геополитически тематики, потвърждавайки, че идва в Русия, с цел да „ усили вноса на газ “, когато Европа обмисля да понижи зависимостта си от съветските въглеводороди.

Консервативният министър-председател като цяло демонстрира огромна непосредственост с Москва по доста въпроси, като през годините се трансформира в водач на Европейски Съюз, който е в естетика с Владимир Путин. Будапеща, да вземем за пример, бе първата европейска страна, която употребява съветската ваксина против ковид, макар че не е приета от Европейската организация по медикаментите (EMA).

Кремъл дефинира визитата на Орбан като " доста значимо " и уточни, че комерсиалното и енергийното съдействие, както и " обменът на отзиви по настоящи проблеми за гарантиране на европейската сигурност " ще бъдат в центъра на диалозите.

По украинския въпрос Будапеща наподобява не желае да разполага войски на НАТО на своята територия в отговор на напрежението. „ Унгария е предан член на НАТО, само че ползите на нашата страна повече дават отговор на спокойно урегулиране на украинско-руския спор посредством договаряния “, съобщи по този мотив унгарският външен министър Петер Сиярто. В Унгария и в Европа позицията на държавното управление на Орбан обаче надалеч не е единомислеща.

Миналата седмица опозицията прикани премиера да анулира визитата си, определяйки като „ неуместни “ „ предложенията на съветските управляващи (за Украйна, бел. ред.), които заплашват главно нашата сигурност и нашия суверенитет “.

„ Подобна другарска среща е изключително нездравословна и опонира на националните ни ползи “, защото допуска, че „ страните членки на НАТО и Европейски Съюз не са единни в отхвърлянето на предложенията на Путин “, стачкува опозицията. Унгарският министър-председател „ индиректно предизвиква съветския президент да утежни още повече обстановката “, подлага на критика тя. На среща на европейски консерватори в Мадрид през уикенда Орбан сподели, че Украйна " за нас в Централна Европа е доста значима тематика ".

Той пожела " мир и деескалация ". Виктор Орбан ще бъде изправен пред изключително сложни законодателни избори през април, откакто пристигна на власт против претендент от опозиционния съюз.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР