Унгарският парламент прие в сряда законова поправка, целяща да заздрави

...
Унгарският парламент прие в сряда законова поправка, целяща да заздрави
Коментари Харесай

Унгария прие съдебна реформа, за да получи достъп до спрени еврофондове

Унгарският парламент одобри в сряда законова корекция, целяща да заздрави независимостта на правосъдната система, по предложение на дясното държавно управление на премиера Виктор Орбан, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Законът има за цел да разчисти пътя за освобождение на средства от Европейски Съюз. Понастоящем, защото упреква Унгария в корупция и нарушение на правилата на правовата страна.

Централноевропейската страна е член на Европейски Съюз от 2004 година. Орбан пристигна на власт през 2010 година и ръководството му бе белязано от преход към авторитаризъм, показва ДПА.

Приетата през вчерашния ден корекция има за цел да разреши освобождението на финансиране в размер на 13.2 милиарда евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз посредством серия от ограничения.

Законът възвръща по-голямата част от пълномощията на самостоятелния Национален правосъден съвет, които той загуби в интерес на подчинената на държавното управление Национална правосъдна работа вследствие на предходни промени.

 Унгарски министри ще изоставен академични управления, с цел да се деблокират еврофондове Унгарски министри ще изоставен академични управления, с цел да се деблокират еврофондове

Предвижда се също по този начин да бъде възобновено пълномощието на съдиите да се обръщат към Съда на Европейския съюз, когато имат подозрения за законосъобразността на правосъдни решения, засягащи европейското право. Правителството на Орбан беше лишило това пълномощие.
Агенция " Франс прес " напомня, че през декември Европейската комисия замрази съвсем 22 милиарда евро от кохезионните фондове за Унгария за интервала 2021-2027 година, заявявайки, че Будапеща не дава отговор на европейските стандарти за господство на закона.

" Парламентът одобри промени в унгарските закони за правораздаването в сходство със съглашението с Европейската комисия ", написа в " Туитър " държавният представител Золтан Ковач.

" Унгария към този момент извърши уговорките си във връзка с правораздаването ", съобщи министърът на правораздаването Юдит Варга във " Facebook ". " Очакваме Брюксел да изплати дължимите еврофондове на Унгария ", добави тя.

Еврокомисията също по този начин задържа достъпа на Унгария до средства за възобновяване от пандемията на стойност 5.8 милиарда евро.

Брюксел от дълго време е угрижен за евентуалните злоупотреби с еврофондовете и корупцията в страната и наложи строга пътна карта, състояща се от 27 ограничения.

Необходими са спомагателни промени, с цел да се отключат оставащите спрени еврофондове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР