Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ Пакш”, би бил

...
Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ Пакш”, би бил
Коментари Харесай

Русия препоръчва унгарски модел за строежа на АЕЦ "Белене"

Унгарският модел, по който се построява АЕЦ " Пакш”, би бил подобаващ и за построяването на АЕЦ " Белене”. Това разяснява в Будапеща пред български публицисти първият заместник-генерален шеф на " Росатом” Кирил Комаров. Той участва на профилираното ревю Атомекс – Европа 2017”.

Представителят на съветската държавна корпорация означи, че когато унгарското държавно управление е взело решение за АЕЦ " Пакш2”, задачата е била поевтиняване на тока в страната. За разлика от унгарците обаче България би трябвало първo да съобщи каква цел си е слага във връзка с АЕЦ " Белене”.

" Преди дни излезе отчет на Българската академия на науките. Преди това имаше доста разбори и на други специалисти. Пак питаме българското държавно управление какво желае и какъв е неговият приоритет. Готови сме да чуем тази позиция и да вземем решение за нашето присъединяване и под каква форма ", сподели Кирил Комаров.

Според Комаров, от икономическа позиция градежът на централата е най-изгодно да се реализира с държавно присъединяване. По думите му, страната ни има опция да получи заем при ниска рента и дълъг интервал за погасяване. Освен това, заемът не се връща по време на строителството, а откакто АЕЦ проработи и стартира продажбата на електрическа енергия. Запитан дали ще пристигна за следващата първа копка на втората атомна централа в България, представителят на Росатом отговори:

" На Белене – абсолютно!. Заради такова значимо събитие, съм подготвен да анулира всичките си задължения – най-важното е то да се състои ".

Дебатът за градежа на " Белене”се засилва, откакто през предходната седмица учените от Българска академия на науките показаха отчета си с рекомендации за бъдещето на плана. Според тях той е стопански преференциален. Ресорният министър Теменужка Петкова счита, че занапред предстоят диалози с специалисти и в Народното събрание. Конкретен период за взимане на решение няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР