Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че не смята руския президент

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че не смята руския президент
Коментари Харесай

Орбан пред Билд: Путин не е военнопрестъпник, а Украйна вече не е суверенна държава

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че не счита съветския президент Владимир Путин за военнопрестъпник.

 lg.php.gif

" Не. Не и за мен ", сподели той в изявление, оповестено във вторник в немския вестник " ", разяснявайки решението на Международния углавен съд да издаде заповед за арест на съветския водач.

 

" Можем да приказваме за военни закононарушения след войната. Ако желаеме да реализираме помирение и да преговаряме, би трябвало да убедим тези, които са част от спора, да седнат на масата за договаряния ", сподели министър-председателят.

 

" Лоша концепция е да ги помолим да седнат на масата за договаряния и да им кажем: " Елате на масата и ще ви задържам ", добави той.

 

Според министър-председателя " е изцяло несвоевременно да се приказва за това [предполагаемите военни престъпления] в този момент ". " Нуждаем се от ръководители на делегации за договаряния. Кой ще ги води, в случай че не водачите на участващите страни? ", коментира Орбан.

 

Запитан дали унгарските управляващи ще изпълнят решението на Международния углавен съд, в случай че Путин дойде в страната, той отговори, че не разполага с информация за съответните проекти на съветския президент. " Това е догадка, която въобще няма нищо общо с действителността ", съобщи министър-председателят.

 lg.php.gif

Виктор Орбан отговори и на въпрос за метежа, проведен от ЧВК " Вагнер ". Според него заключението, че властта в Кремъл е посочила много недостатъци не се опира на действителността: " Знаете ли, това е Русия. Русия работи по друг метод от нас. Структурите в Русия са доста постоянни. Те се основават на армията, тайните служби, полицията, тъй че това е друг тип страна, тя е военно насочена страна.

 

Така че не забравяйте, че Русия не е държава като нас, Германия или Унгария. Това е различен свят. Организацията е друга, мащабът е друг, стабилността е друга. Така че, в случай че искаме да си обясним как работи всичко при тях, според нашата логичност, ние постоянно ще бъркаме. "

 

Водещият на изявлението зададе и провокативен въпрос на Виктор Орбан, обвързван с антисъветското му политическо минало.

 

- През 1989 година изнесохте смела тирада в Будапеща, призовавайки за евакуиране на руските войски от Унгария. Защо десетилетия по-късно поставихте страната си до Русия, даже в Европа ви считат за другар на Путин?

 

Орбан:Провокирате ли ме с този въпрос? Знаете ли, да казвате на унгарците, че сме проруски настроени или другари на руснаците, опонира на нашия исторически опит. Боря се за Унгария. Путин не ме интересува. За Русия не ми пука. Аз се грижа за Унгария. Така че това, което правя са позиции и дейности, които са положителни за унгарците. И несъмнено всичко, което се случва в този момент сред Русия и Украйна, е неприятно за унгарците. Опасно е за унгарците. Загубихме животи, там живее унгарско малцинство. Опасността от войната е и в нашия квартал. Не е като вас, знаете ли, вие сте германци, имате Полша и Унгария сред Русия и украинската война “.

 

Не желая да въздействам на украинците, само че постоянно защищавам за мир, мир, мир. В противоположен случай те ще изгубят голямо количество благосъстояние, доста животи и ще се случи невъобразимо опустошение. Следователно мирът е единственото решение в този миг. Мирът значи помирение в този момент. Така че, на тази основа, аз говоря как можем да реализираме най-краткия път към помирение.

 

- Говорите за най-краткия път. Срещнах се с президента Зеленски за изявление преди две седмици и той твърди, че би трябвало да си върнат цялата територия.

 

Орбан: Знам това мнение. Но това, което в действителност има значение, е какво желаят да създадат американците. Украйна към този момент не е суверенна страна. Няма никакви пари, няма оръжия. Те могат да се бият единствено тъй като ги поддържаме от Запад. Така че, в случай че американците решат, че желаят мир, мир ще има.

 

- Но украинците доста ясно споделят: ние не преговаряме. Дори има резолюция.

 

Орбан: Да, по този начин е. А Украйна е нация, тя е страна. И те имат право сами да вземат решение бъдещето си, дали да водят война или не. Също по този начин е наше право да дадем или да не дадем оръжия и пари, в случай че американците го желаят. Затова ние на никого не даваме пари и оръжие, в това число и на украинците, ние просто желаеме да преговаряме и да се борим за мир. Така че мирът е в ръцете на американците.

 

Източници:, ТАСС 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР