Унгарският министър-председател днес заплаши да наложи вето върху споразумението на

...
Унгарският министър-председател днес заплаши да наложи вето върху споразумението на
Коментари Харесай

Орбан заплаши с вето бюджета на ЕС, обвързан с върховенството на закона

Унгарският министър-председател през днешния ден заплаши да наложи несъгласие върху съглашението на Европейски Съюз, свързващо дълготрайния бюджет на блока с механизъм, изискващ страните да съблюдават европейските правила за народна власт, оповестяват унгарските медии.

Европейският съвет съобщи по-рано, че е реализирано авансово съглашение сред Германия, която е ротационно ръководи Европейски Съюз, и Европейския парламент за седемгодишния бюджет от 1,1 трилиона евро, както и пакет за облекчение на последствията от ковид от 750 милиарда евро.

Но съгласно унгарския новинарски уебсайт mandiner.hu Орбан е заплашил да наложи несъгласие върху пакета в писмо, изпратено до немското председателство и други европейски водачи, в случай че заплащането на бюджетни средства на държавите-членки зависи от правилата на върховенството на закона.

Унгарското държавно управление не отговори на настояването на Агенция Франс Прес за обстоен коментар.

През юли водачите на Европейски Съюз се съгласиха да обвържат отпущането на антикризисни средства за справяне с пандемията с правилото на върховенството на закона.

Евродепутатите се оплакаха, че наредбата е прекомерно неразбираема, с цел да подсигурява, че страните от Европейски Съюз получават пари в сходство с демократичните правила - нещо, на което гневно се опълчват Унгария и Полша.

Тези две държави-членки станаха обект на остра рецензия от Брюксел за дейности, които се припознават като подкопаване на независимостта на правосъдната власт и разпоредбите за миграцията.

Но съгласно mandiner.hu Орбан е декларирал, че „ препоръчаният от механизма за наказания съглашение се основава на юридически неразбираеми дефиниции като„ нарушение на върховенството на закона. Такива мъчно дефинирани концепции основават благоприятни условия за политически злоупотреби и нарушават условието за правна сигурност ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР