Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенгенска

...
Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенгенска
Коментари Харесай

Унгария официално заплаши с вето за Шенген, ако не махнем таксата на руския газ

Унгария ще наложи несъгласие на влизането на България в Шенгенска зона на Европа, в случай че не отстрани директната такса за съветския газ , заяви унгарското външно министерство в събота.

Заплахата за несъгласие следва съглашението от четвъртък сред всичките 27 членки на Европейския съюз като се изключи Унгария макар нахлуването й от Русия, заобикаляйки недоволствата на премиера Виктор Орбан, като той напусна залата и не гласоподава.

Позовавайки се на външния министър Петер Сиярто , министерството сподели, че Унгария е дала да се разбере на България, че ще наложи несъгласие на влизането й, в случай че данъкът върху главния маршрут за импорт на газ на Унгария остане в действие.

" Дадохме да се разбере на българите, че в случай че запазят това дълго време, в случай че застрашат дълго време сигурността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим несъгласие на влизането им в Шенген ", сподели Сиярто.

Той сподели, че Унгария ще анулира ветото си незабавно щом директната такса бъде анулирана.

Докато западноевропейските страни поставиха огромни старания да се откажат от съветския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия според съглашение, подписано през 2021 година, основно през България и Сърбия.

Сиярто сподели, че ходът на България, който съгласно него опонира на европейските разпореждания, заплашва сигурността на доставките освен в Унгария, само че и в Сърбия и Северна Македония.

" Въпреки че данъкът има за цел да понижи облагите на Газпром, които съгласно споразуменията по отношение на доставката на газ би трябвало да поемат разноските, той въпреки всичко може да докара до разстройства в преноса и/или по-високи разноски за страните, получаващи газ по този маршрут ", споделиха икономисти от UniCredit.
 Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от Европейски Съюз
Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от Европейски Съюз

След като по-рано не съумя да блокира присъединението на Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР