Унгария се противопоставя на предложението за създаване на нов фонд

...
Унгария се противопоставя на предложението за създаване на нов фонд
Коментари Харесай

Унгария се противопоставя на нов фонд на ЕС за военна помощ за Украйна

Унгария се опълчва на предлагането за основаване на нов фонд в Европейския съюз за по-надеждно снабдяване на военна помощ на Украйна. Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на европейски дипломати в Брюксел.

Според публицисти мненията на унгарския министър удостоверяват обструкционизма на Будапеща по отношение на Киев, който се пробва да резервира западната поддръжка за финансиране на отбраната против съветската експанзия.

Историята гласи, че унгарският министър председател Виктор Орбан е наложил несъгласие върху четиригодишен избавителен пакет от 50 милиарда евро (54,5 милиарда долара) за Украйна на среща на върха на Европейски Съюз предишния месец, пише Bloomberg.

Съобщава се, че Унгария не поддържа актуализирането на сегашния механизъм за финансиране, прочут като Европейски фонд за мир, който възвръща на страните членки разноските за оръжия, които изпращат на Украйна.

Журналистите означиха, че Унгария, която се управлява от най-приятелското към Русия държавно управление в Европейски Съюз, поредно отхвърля да доставя оръжие на Украйна. В момента блокира изплащането на последния транш от 500 милиона евро.

Сиярто сподели, че въпросът ще бъде разискван на среща с украинския му сътрудник Дмитрий Кулеба на 29 януари. Унгария ще обмисли повдигане на блокадата, в случай че Украйна предложи „ гаранции “, че маджарски компании няма да бъдат добавени към нейния лист на интернационалните спонсори на войната.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР