Унгария прави всичко по силите си, за да спаси икономическите

...
Унгария прави всичко по силите си, за да спаси икономическите
Коментари Харесай

Защо унгарците са благодарни на Русия?

Унгария прави всичко по силите си, с цел да избави икономическите връзки с Русия. Това изказване направи унгарският министър председател Виктор Орбан. Унгария през днешния ден е остров на прагматизма в Европа, което е много извънредно изключение. Защо контактите с Москва са толкоз значими за тази европейска страна и какви неповторими връзки съумя да поддържа?

Будапеща поставя всички вероятни старания да избави всичко допустимо от двустранните контакти с Русия, сподели унгарският министър председател Виктор Орбан по време на среща с съветския президент Владимир Путин в навечерието на форума „ Един пояс, веднъж “. Той благодари на “Росатом ” и “Газпром ” за работата с унгарската страна. Според него към този момент е допустимо да се избави доста от постигнатото по-рано.

Според Орбан Унгария в никакъв случай не е била в толкоз сложна обстановка и в никакъв случай не е желала да се конфронтира с Москва, а тъкмо противоположното – главната цел е била разширение на контактите.

Унгария в действителност съумя да поддържа доста стопански връзки с Русия, за разлика от доста страни от Европейски Съюз. Първо, Унгария завоюва правото да продължи да получава съветски нефт. Второ, Будапеща резервира доставките на съветски газ непосредствено от “Газпром ”. Трето, Унгария резервира плана за създаване на атомната електроцентрала “Пакш-2 ” от съветската “Росатом ”, който продължава да се извършва в период.

Поддържайки съдействието си с Русия, Унгария обезпечи личните си енергийни доставки и бъдещето на страната.

Въпреки въведеното от Европейски Съюз ембарго против съветския нефт, Унгария продължава да получава съветски нефт по контракти с съветската страна. Будапеща реализира изключение.

„ Унгария сподели, че може да блокира решения на Европейски Съюз, които са неподходящи за нея. Например, когато се обсъждаше шестият пакет от антируски наказания, Унгария блокира приемането му в продължение на месец, до момента в който от нея не беше отстранено споменаването на петролопровода. В резултат на това в последна сметка имаше ембарго не върху целия съветски нефт, а единствено върху съветския нефт, превозен по море. Унгария продължи да купува съветски нефт посредством нефтопровода „ Дружба “, който беше изваден от наказания “, напомня Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление и Фонда за национална енергийна сигурност.

Миналата година Унгария е получила 4,9 милиона тона нефт посредством системата на “Транснефт ”. Този нефт осигуряваше към 80% от потребностите на страната от нефт.

Унгария освен има право да получава съветски нефт, само че и обезпечи правото на своята компания МОЛ да продава на Чешката република петролни артикули, създадени от съветски първични материали. Това изключение важи до края на 2023 година и Унгария желае от Европейски Съюз да го удължи. Освен това Хърватия, възползвайки се от сложната обстановка, усили доста таксата за пренос на нефт през Адриатическия водопровод, който е опция на “Дружба ”. Според Унгария цените, избрани от хърватските сътрудници, са почти четири пъти по-високи от тези, които би трябвало да се дефинират от пазара.

Унгария също твърдо се опълчва на антируските наказания в газовия и нуклеарния бранш.

„ Газопреносната система, сходно на петролопровода, беше основана в руско време за всички страни от социалистическия лагер, в това число Унгария, за доставка на енергийни запаси от изток на запад. Следователно Унгария в началото е получава доставки извънредно пренос през Украйна. Всичко беше една страна. Затова в този момент е извънредно мъчно да се откри излаз и да се набави гориво по различен метод “, отбелязва Игор Юшков.

Транзитът на газ през Украйна към този момент се реализира в понижен размер заради отхвърли на Украйна да одобри газ в една от двете приемни точки. Във всеки един миг доставката на 42 милиона кубически метра дневно може да бъде прекратена по доста аргументи - от наказания до разрушение на инфраструктура. В края на краищата газовият контракт на украинския “Нафтогаз ” с “Газпром ” изтича в края на 2024 година И възможностите за неговото удължение към момента са нулеви.

Унгария обаче освен остана измежду тези, които се съгласиха да заплащат за съветския газ в рубли, за което Русия настоя след въвеждането на финансови наказания против нея. Унгария също се е подготвила, в случай че стане нещо директно през Украйна и той спре. През 2021 година Унгария се споразумя с “Газпром ” да промени украинския маршрут със “Северен поток-2 ” и “Турски поток ”. След като “Северен поток ” беше погубен, “Газпром ” се ускори и усили доставките по южния маршрут. През 2022 година Унгария е получила 4,8 милиарда кубически метра газ от Русия.

„ Това е една от дребното страни, които резервираха опцията да получават газ от Русия както през Украйна, по този начин и през „ Турски поток “. Унгария в действителност печели от съдействието с Русия: това е оптималният маршрут за доставка на газ и много добра цена, както разбираме. В противоположен случай Унгария ще би трябвало да купува ВПГ на международния пазар и да го доставя на някой цех за ВПГ, да вземем за пример на остров Крък в Хърватия. И в тази област хъбовете са претрупани. Освен това ще е належащо разширение на газопреносната система от Хърватия към Унгария “, споделя Юшков.

Теоретично, в случай че Унгария загуби съветски газ, може да разчита на газ от Азербайджан. На процедура обаче целият азербайджански газ е контрактуван, няма остатък от газ, а ресурсната база не е задоволителна за нови размери за експорт. Само в случай че някой от други европейски страни показа с Унгария, на която надали може да се разчита. Азербайджан доставя 1 милиард кубически метра през Турция за България и Гърция, 8 милиарда кубически метра за Италия и 6 милиарда кубически метра за самата Турция.

Унгария като цяло защитаваше правото на кротичък атом и на създаване на атомни електроцентрали от съветската Росатом. Страната към този момент разполага с АЕЦ „ Пакш “, а в този момент е в ход построяването на АЕЦ „ Пакш-2 “. Противници в Европа имаше и преди февруари 2022 година Много страни в Европейски Съюз първо взеха решение да се отърват изцяло от нуклеарната сила, считайки я за изцяло незаслужено „ незелена “ сила. Сред тях е Германия, която затвори предварително всичките си нуклеарни реактори, за което към този момент мощно съжали. Сега германците отварят остарели въглищни централи - най-мръсните, тъй като нямат задоволително газ през зимата, даже като се има поради внезапното понижаване на промишленото произвеждане.

В същото време изборът на унгарците за построяването на атомна електроцентрала на “Росатом ”, а не на американска или френска компания, е повече от оневинен. Първо, никой не строи толкоз бързо, колкото съветска компания. Западните съперници влачат дълготрайни строителни планове от десетилетия. Второ, никой с изключение на “Росатом ” не предлага повсеместен метод до ключ - като се стартира от пари, строителство и се стигне до извеждане от употреба на атомна електроцентрала след 100 години употреба.

„ Нов план стартира с това, че страната споделя къде да построи атомна електроцентрала, а „ Росатом “ прави останалото. Те взимат заем за строителство от Русия, строят го сами, сами образоват личния състав, оказват помощ в употребата на атомната централа, доставят нуклеарно гориво, извозват отработеното нуклеарно гориво и така нататък, и след 100 години извеждат атомната централа от употреба. Само “Росатом ” предлага цялостен комплект на клиента, всички останали компании работят или в няколко сегмента, или единствено в един. Русия дава стопански по-благоприятни условия, несъмнено “, споделя Игор Юшков. Въпреки че, прибавя той, има риск от въвеждане на възбрана за доставки на нуклеарно гориво от Русия. Засега обаче наказания в тази област са малко евентуални, както и в газовия бранш. Ядрената сила в „ тъмни времена “ доста избавя тези европейци, които я имат - да вземем за пример Франция и нейните съседи.

Следователно унгарската атомна електроцентрала е извънредно потребна освен за самата Унгария, само че и за нейните съседи, на които ще може да се продава непотребната електрическа енергия.

„ Развитието на нуклеарната енергетика, преди всичко, ще обезпечи електричество както на предприятията, по този начин и на популацията на Унгария, и с чисто електричество, което е значимо в подтекста на изменението на климата. Второ, построяването на атомни електроцентрали в страната ще обезпечи поръчки за разнообразни артикули и услуги на локални компании, което ще увеличи тяхната конкурентоспособност и известност в страната и в света. Трето, Унгария може да доставя остатък от електрическа енергия на прилежащите страни, което ще ускори връзките с тях и ще обезпечи спомагателни валутни доходи в бюджета “, споделя Дмитрий Баранов, водещ специалист във “Финам ”.

„ Унгария е добър образец за рационалност и прагматизъм. Орбан е един от дребното политици, които могат да пазят националните си ползи. Русия постоянно се е застъпвала точно за такива връзки, тъй че страните да пазят личните си национални ползи и да базират своята политика на това, а не на основата на ползите на Северноатлантическия алианс. Но и Унгария не е всемогъща. За това красноречиво свидетелства фактът, че от 2014 до 2022 година Европейският съюз удължава глобите против Русия на всеки шест месеца, което може да стане единствено с единомислещо решение. Ако най-малко една страна беше гласувала срещу, наказания нямаше да има. Тоест, задоволително беше Унгария да каже “не ” един път - и нямаше да има наказания. Може би тогава нямаше да има февруари 2022 година и съветското управление щеше да реши, че към момента е допустимо да се спогодят за нещо със западните страни. Унгария обаче не направи това “, заключва специалистът на ФНЕС.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР