Унгария определено не може да подкрепи премиера на Нидерландия Марк

...
Унгария определено не може да подкрепи премиера на Нидерландия Марк
Коментари Харесай

Унгария няма да подкрепи кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Унгария " несъмнено не може да поддържа " премиера на Нидерландия Марк Рюте за поста на общоприет секретар на НАТО, съобщи през днешния ден унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, представен от ДПА.

" Ние несъмнено не можем да подкрепим избирането на поста на общоприет секретар на НАТО на човек, който е желал да сложи Унгария на колене ", сподели Сиярто на взаимна конференция в Будапеща с генералният секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Матиас Корман. " Би било доста необичайно, в случай че кандидатурата на подобен човек бъде подкрепена от унгарското държавно управление ", добави той. 

Нидерландският министър председател беше деен труженик за това спазването на критериите на Европейски Съюз за върховенството на закона в дадена страна членка на блока да е наложително изискване, с цел да може тя да усвои предопределените за нея средства от бюджета на съюза. По тази причина милиарди евро за Унгария бяха замразени, напомня ДПА.

Франс прес обръща внимание на обстоятелството, че Рюте постоянно е подлагал на критика унгарския министър председател, тъй като не съблюдава върховенството на закона.

Сега Рюте е претендент за поста на общоприет секретар на НАТО, където членуват 31 страни, на мястото на норвежеца Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври тази година. През 2021 година, ядосан от считан за хомофобски маджарски закон, Рюте изрече мнение, че централноевропейската страна " няма какво повече да прави в Европейския съюз ", напомня Агенция Франс Прес.

За да заеме поста, на нидерландския министър председател са нужни гласовете на всички страни членки на алианса, надлежно Унгария има право на несъгласие. Засега няма други обществено оповестени кандидатури. 57-годишният Рюте се употребява със мощната поддръжка на Англия, Германия и Съединени американски щати.

Премиер от 2010 година, той съобщи желанието си да се отдръпна от политиката в Нидерландия, само че към момента извършва длъжността на министър-председател, до момента в който се сформира новото държавно управление на страната.

Унгария, която единствена от НАТО поддържа близки връзки с Русия, бе последната страна, одобрила кандидатурата на Швеция за членка на алианса. Ратификацията от страна на унгарския парламент стана факт предишния месец, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР