Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той

...
Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той
Коментари Харесай

Унгария няма да арестува Путин, ако той влезе в страната

Унгария няма да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе в страната , съобщи по време на брифинг Гергели Гуляш, шеф на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан. Липсва правно съображение за арест, посочи той, представен от БГНЕС.

Унгария е подписала и утвърдила Римския статут, по силата на който е основан Международният углавен съд (МНС). Съдът издаде заповед за арест на президента Путин в петък въз основа на обвинявания, че е виновен за депортирането на деца от Украйна в Русия. Според МНС има задоволително учредения да се счита, че Путин носи персонална наказателна отговорност за тези дейности.

Римският статут не е част от унгарската правна система, сподели Гергели Гуляш:

" Като се обърнем към унгарското право, ще установим, че не можем да арестуваме съветския президент, защото Статутът на МНС не е обнародван в Унгария ", разясни Гуяш.

Унгарското държавно управление няма дефинирана позиция по въпроса със заповедта за арест на Путин, само че Гергели Гуляш показа, че по негово персонално мнение сходни решения не са уместни. „ Те тласкат нещата към спомагателна ескалация, а не към мир “, разясни той.

Управлението на Виктор Орбан от началото на войната постоянно заема позиции, които съответстват с риториката на Кремъл. Унгарският министър председател е и срещу глобите на Европейския съюз, които бяха наложени на Русия поради нахлуването в Украйна.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР