Унгария е предупредила България, че ще ѝ наложи вето за

...
Унгария е предупредила България, че ще ѝ наложи вето за
Коментари Харесай

Орбан е заплашил България с вето за Шенген. Затова София се отказа от таксата за руския газ

Унгария е предизвестила България, че ще ѝ наложи несъгласие за присъединението ѝ към Шенген , в случай че не бъде отстранена таксата за транспорт на съветски газ през страната. Това сподели министър председателят Николай Денков преди началото на съвещанието на Европейския съвет в четвъртък.

Новината идва, откакто в понеделник ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) оповестиха, че ще предложат въвеждането на спомагателна такса за пренос на съветски газ през България. Тя беше при започване на октомври и с изключение на Унгария, визира още Сърбия, Австрия и доставчика Русия.

Засега двете страни, които блокират присъединението на България към Шенген, са Австрия и Нидерландия.

„ Унгария ни изпрати публично известие, че в случай че не премахнем таксата за транспорт на съветски газ, ще ни наложи несъгласие за присъединението ни към Шенген “, сподели Денков.

В Брюксел министър председателят сподели още, че България договаря за отварянето на сухопътните граници на Шенген, откакто в края на предходната седмица Австрия изяви подготвеност.

Премиерът сподели, че в сряда е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен , с президента на Румъния Клаус Йоханис и с австрийския канцлер Карл Нехамер .

“Не желаеме да ставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логичност на развиване на Европейски Съюз “, сподели Денков.

По-рано в четвъртък пък нидерландският министър председател Марк Рюте заяви, че страната ще реши дали да отдръпна ветото си за присъединение на България към Шенген " по някое време в околните дни ".

През октомври българското държавно управление от 20 лева на мВтч за пренос на съветски газ през България. Тогава пред Свободна Европа анализатори разясниха, че решението е ориентирано към Австрия поради отхвърли ѝ да пусне България в Шенген.

В началото на декември обаче съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов споделиха, че. Вместо това България ще изчака Европейският съюз да предложи общоевропейски механизъм за транзитирания съветски газ.

Още тогава те оповестиха, че задачата е таксата да не попречи на присъединението на България към Шенген.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които сега върху присъединението на България към Шенгенското пространство. Причината за отхвърли на Виена е противозаконното влизане на мигранти, а на Амстердам - на страната в битката с корупцията и проведената престъпност.

Виктор Орбан ръководи Унгария от над 10 години . Той поддържа близки връзки с Русия даже и след началото на войната ѝ в Украйна. В четвъртък той сподели, че както началото на договарянията за участие на Украйна в Европейския съюз (ЕС), по този начин и финансовата помощ за страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР