Умолявам г-н Божков и г-н Попов да дадат акциите на

...
Умолявам г-н Божков и г-н Попов да дадат акциите на
Коментари Харесай

Наско Сираков: Умолявам Божков и Попов да ми дадат акциите

" Умолявам господин Божков и господин Попов да дадат акциите на " Левски " . Готов съм да ги взема и да работя за спасяването на клуба. Те направиха извънредно доста за " Левски " пред последната година и задълженията от 32 млн. лева понижиха на 16 млн. лева. Сега единствено бих ги призовал да създадат последната крачка, за да останат вечно в сърцата на нашите стотици хиляди последователи . Аз съм подготвен като публично лице ".

Това разгласи пред bTV голмайсторът за всички времена на " Левски " и някогашен изп.-директор на клуба Наско Сираков. Повод за неговия стон бе обстановката, в която се намира клубът от сряда, когато номиналният притежател на 86.6% от дяловете и непосредствен на Васил Божков - Георги Попов, ги джироса на премиера Бойко Борисов. 

" Аз го заявих в четвъртък на господин Васил Божков и в петък и на господин Попов по телефона - че съм подготвен да получа акциите на " Левски ". Това решение да се обадя пристигна след случилото се в сряда - може би най-ужасното нещо в историята на " Левски ". - сподели още Сираков. - Това беше насмешка с името на Апостола, с имената на тия момчета, които сътвориха " Левски " през 1914-а, насмешка с доста митове на клуба. Акциите на " Левски "  не може да са ръжие - те са инструмент, с цел да се работи в името на " Левски ".

Сираков сподели още, че е декларирал ясно на намиращите се в Дубай Божков и Попов, че няма работа с премиера Бойко Борисов , който не може да одобри акциите, тъй като " влиза в спор на ползи, в случай че вземе акциите на един тим - той е министър-председател на всички футболни клубове ".

" Не съм подготвен с екип. В " Левски " работят доста съществени експерти. Да, може би ще има потребност от допълнение някъде, само че да не поставям в този момент каруцата пред коня, в случай, че акциите може да седят по този начин още 1-2 месеца - сподели Сираков. - " Левски " няма само пасиви и задължения. Има и активи - футбилисти, които костват пари, ТВ права, доходи от билети. За 2020 година са събрани над 840 000 лева от билети е абонаментни карти.  Ние няма да вървим да молим премиера. Срамно ми е даже да си помисля такова нещо - министър председателят да не е банкова институция. Той може да помогне единствено с логистика, той е най-добре прития политик на всички места в Европа. "

Думите на Наско Сираков пристигнаха чесове, откакто един от най-вещите български адвокати в региона на комерсиалното право - проф. Огнян Герджиков, изрично съобщи, че актът с джиросването на акциите на ПФК " Левски " на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност.  

Бившият ръководител на Народното събрание назова акцията от началото на седмицата " удар във въздуха " и добави, че коментарът му при започване на седмицата е бил пояснен неправилно и обществеността е останала с усещане, че Борисов към този момент е основен акционер в " Левски ".

" Джирото е обединен документ, не могат да бъдат два. А в тази ситуация това не е документ, тъй че нищо не е станало - съобщи Герджиков пред bTV. - Георги Попов може да направи голям брой такива джира - и на Путин, и на Тръмп. Но Георги Попов е безапелационният притежател на " Левски ", той е направил единствено удар във въздуха. Бойко Борисов не е станал акционер, той може да е подобен, единствено ако се впише в акционерната книга на клуба. Но единствено той има правото да се впише там. Собствеността не е изменена, тъй като джирото не е направено вярно. Джирото се написа на гърба на акцията, а не на обособен лист, както го е направил Попов. "

На въпрос какво ще стане, в случай че Попов и Божков този път създадат джиросването както би трябвало по закон, проф. Герджиков отговори:

" Ако това стане, за премиера ще възникне само право и никакво обвързване. От едностранна договорка може да възникне задължение за създателя ѝ, отсрещната страна няма обвързване. Акционерът по начало има единствено права, само преди да стане акционер има обвързване да направи вноска. Това е - джиросването не е направено вярно. И в случай че Наско Сираков желае да вземе акциите, Попов би трябвало просто да ги джироса на него. "

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно .

" Има един необикновен ищах у ръководещите да нарушават конституцията . Така беше и при живковата конституция - тя в главната си част бе хубава, единствено че не се спазваше - разяснява юристът. - Защо в този момент ръководещите вършат тези неща? Народното събрание просто демонстрира едно неуважение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може страната по този метод да му го отнеме . Може да му вземе лиценза за нарушаване - това е друго. Но не да му вземе по този начин бизнеса... В Конституционния съд са положителни адвокати и смятам, че ще подходят както би трябвало по проблема ".

Според Герджиков Божков може да съди страната, " тъй като тя носи отговорност за дейностите си и май би трябвало да бъде шамаросана 1-2 пъти ".

Изтъкнатият правист разяснява и последните дейности на ръководещите, които са противоконституционни:

" Ами това, което направиха - за прекъсване на възнагражденията на депутатите? Ми не се прави по този начин , това не може да е с акт на Народното събрание. Това е персонален акт на всеки обособен народен представител - уточни Герджиков. - А с изключителното състояние? Сега му смениха името, измислиха синоним, с цел да не звучало неприятно. Но в конституцията е казано тъкмо по този начин, за какво бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, тъй като просто не се прави по този начин. Ако желаеме да сме правова страна, да не вършим такива волни осъществявания, не сме художествена гимнастика. Те желаят да вършат каквото желаят. Не сме се научили да уважаваме закона както би трябвало - на най-високо ниво! "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР