Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната

...
Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната
Коментари Харесай

Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

Умереният Фумио Кишида бе определен през днешния ден за ръководител на дясната японска ръководеща Либерално-демократическа партия с огромна преднина пред своя противник Таро Коно и е несъмнено, че след гласоподаване в Народното събрание на 4 октомври ще стане министър председател, съобщи Франс прес.

Бивш външен министър, 64-годишният Кишида получи 257 гласа на втория тур от вътрешните избори за водач на партията против 170 гласа за 58-годишния Коно, един от най-известните политици в страната.

Кишида ще наследи министър-председателя Йошихиде Суга, отказал се от управителния партиен пост. Суга бе подложен на критика за бавната реакция на държавното управление на пандемията и за твърдата си позиция в поддръжка на провеждането тази година на олимпиадата, отсрочена от предходната година поради коронавирусната болест.

Вотът, проведен в един от токийските хотели, бе излъчен директно на уеб страницата на партията. Гласуваха 382 депутати от партията. Преди това гласоподаваха същият брой редови членове. Във втория кръг с изключение на депутатите участваха и 47 представители на префектурите.

Кандидатите за началник на партията бяха четирима, в това число две дами, някогашните министърки Санае Такаичи и Сейко Нода.

Новият водач на Либерално-демократическата партия става и министър председател, защото партията има болшинство в Народното събрание. Новият ръководител на партията ще я води и на парламентарните избори през ноември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР