Ултиматумът на Джонсън: Подкрепете ме или ще поискам избори на

...
Ултиматумът на Джонсън: Подкрепете ме или ще поискам избори на
Коментари Харесай

Ултиматумът на Джонсън: Подкрепете ме или ще поискам избори на 14 октомври

" Ултиматумът на Джонсън: Подкрепете ме или ще желая избори на 14 октомври " - това гласи заглавието на в. " Гардиън ", представено от Българска телеграфна агенция. Премиерът съобщи, че няма да желае от Европейски Съюз отсрочване на Брекзита след Хелоуин, до момента в който бунтарите измежду консерваторите се пробват да блокират Брекзит без съглашение, написа изданието.

Депутатите се надяват да прокарат закон, който ще задължи Джонсън да удължи датата на напускането на Европейски Съюз до 31 януари следващата година, в случай че Народното събрание поддържа някакво съглашение или утвърди излизане от Европейски Съюз без съглашение. Премиерът съобщи, че този направен от консервативни депутати законопроект би обезсилил позициите на Лондон при договарянията с Брюксел.

Борис Джонсън съобщи, че съгласно него възможностите за реализиране на съглашение за Брекзит нарастват, само че публични лица показаха, че някои водачи от Европейски Съюз ясно са дали да се разбере, че няма да се ангажират, до момента в който не са сигурни, че английският парламент няма да изключи вид за излизане без съглашение, написа в. " Индипендънт ".

Готвеният от депутатите текст позволява отбягване на отсрочване на датата на Брекзита единствено в случай че Джонсън реализира съглашение с Европейски Съюз до 19 октомври или в случай че депутатите решат да поддържат овакантяване без съглашение, отбелязва " Индипендънт " и припомня, че срещата на върха на Европейски Съюз ще е на 17 и 18 октомври.

Източник от канцеларията на премиера съобщи, че гласоподаване на подобен законопроект ще се одобри като еднакво на избор на съмнение на държавното управление и в случай че бъде признат, държавното управление ще обмисли разновидността за предварителни избори на 14 октомври.

Съгласно закон от 2011 година държавното управление може да насрочи нови избори, в случай че такова предложение бъде подкрепено от две трети от депутатите. Тъй като главната опозиционна Лейбъристка партия поддържа предварителни избори, стига да не са след 31 октомври, се чака искане от кабинета за избори на 14 октомври да бъде признато.

Високопоставени консервативни депутати бунтари и депутати лейбъристи са скептични, че Джонсън ще удържи на думата си и ще свика избори преди 31 октомври, въпреки че източници от държавното управление изключиха всякаква опция за смяна на датата, откакто депутатите са я дали своят вот, отбелязва " Гардиън ". Вестникът цитира държавен източник, че би трябвало да има изясненост кой ще е министър председател преди срещата на върха на Европейски Съюз на 17 октомври, в случай че Англия желае да има някакъв късмет да реализира съглашение за Брекзит. Източникът посочи, че Джонсън " напълно ясно съобщи, че желае да реализира съглашение ".

В друга публикация " Гардиън " отбелязва, че Европейски Съюз обмисля дали да категоризира възможен Брекзит без съглашение като тежко естествено злополучие, сходно на наводняване, пожар или земетресение, с цел да може да се отпусне незабавна финансова помощ на най-засегнатите страни членки. Този проект би разрешил на Европейски Съюз да отпусне средства от фонда за взаимност, който бе основан през 2002 година От него може да се отпускат до 500 милиона евро годишно, плюс неизразходвани средства от предходната година при поискване.

Сред страните, които биха получили такава помощ от Европейски Съюз, са упоменати Ирландия, Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания.

Това предложение демонстрира контраста сред подготвяните ограничения на Европейски Съюз и тези на държавното управление на Англия, което е подложено на критика, че омаловажава евентуалните стопански вреди от Брекзит без съглашение, разяснява " Гардиън ".

Едни предварителни избори биха били мощно хазартен ход за Джонсън и за съперниците му, водени от водача на Лейбъристката партия Джереми Корбин, написа в. " Вашингтон пост ".

Джонсън, който встъпи в служба през юли с предизвикателното заричане да обезпечи Брекзит " каквото ще да става ", може да понесе тежко проваляне в народен избор или значително да укрепи позициите си. Възможно е обаче нови избори да дадат премиерския пост на крайнолевия водач и изострен критик на президента Тръмп Джереми Корбин, което би изпълнило с неустановеност Брекзита и връзките на Англия със Съединени американски щати, написа вестникът.

Бившият министър председател лейбърист Тони Блеър предизвести през вчерашния ден, че съперниците на Джонсън би трябвало да подходят внимателно към концепцията за предварителни избори, която по думите му може да е заложен от Джонсън " слонски капан ". Блеър уточни, че Корбин е толкоз неизвестен измежду мнозина гласоподаватели, а опозицията е толкоз разграничена, че е допустимо консерваторите да завоюват едни предварителни избори, отбелязва " Вашингтон пост ".

Джонсън признава, че може да има стопански и обществени разстройства при Брекзит без съглашение, само че декларира, че те могат да бъдат овладени, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Критиците му показват предизвестията, че такова излизане от Европейски Съюз може да провокира блокиране на пристанища и да докара до дефицит на гориво, медикаменти и някои храни. Те също по този начин акцентират, че Брекзит без съглашение би отслабило позициите на Англия, когато ще би трябвало да договаря за новите си търговски връзки с Европейски Съюз, който е най-големият й търговски сътрудник. Маневрите в английския парламент през днешния ден може да се окажат решителен миг в тригодишната борба за излизането на Англия от Европейски Съюз, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР