Улиците на Белград посрещат гостите с надписи на стените в

...
Улиците на Белград посрещат гостите с надписи на стените в
Коментари Харесай

По-добре да не се караме с руснаците” Защо Белград остава съюзник на Москва

Улиците на Белград посрещат гостите с надписи на стените в поддръжка на Русия и множеството от локалните поданици, откакто научат, че сте руснак, сигурно ще похвалят Владимир Путин и ще им пожелаят триумф в специфичната интервенция в Украйна. Сърбия се счита за главен съдружник на Москва в Европа, само че нещата не са толкоз елементарни. Какво се случва в сърцето на Балканите?

Отломки от съюза

В края на август Белград бе декориран със знамената на Сърбия, Албания, Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина. Първите три са включени в плана “Отворени Балкани ” останалите са поканени там. Още от 1 януари Белград, Тирана и Скопие би трябвало да отворят границите между тях. Хората, стоките и финансите ще могат да се движат свободно. Това се назовава " мини-Шенген ".

В началото на септември Белград беше хазаин на срещата на високо ниво на " Отворени Балкани ". " Нашите жители се схващат по-добре. Дори когато имахме избрани проблеми, бяхме близки, а през днешния ден сме най-близки ", сподели там сръбският президент Александър Вучич.

По същото време се организира и 1-вото интернационално ревю за винопроизводство „ Винена визия " на „ Отворени Балкани ". Участници и гости пробваха вино, общуваха, откриха бизнес и персонални връзки. Самият Вучич даде образец, пиейки другарски с Албанският министър председател Еди Рама, само че не всички бяха настроени по този начин кротко.

Работата е, че съседите на Сърбия признават независимостта на Косово. Поради това сърбите имат най-вече искания към албанците. Мнозина считат, че Тирана мечтае за Велика Албания, а Прищина е единствено един от стадиите по пътя. " Нямам визия какво вършат албанците на тази галерия и изобщо на " Отворени Балкани ". Те са за Прищина - по какъв начин да са ни другари? Но кардинално концепцията за отворени граници ми харесва ", признава момичето на рекламния щанд, където се вее албанското знаме.

Македонски духовник, представител на личното вино на манастира, е уверен, че албанците са водени от американците. „ Те не го схващат “, прибавя той. За него това също е болна тематика: в Северна Македония към 25 % от популацията са албанци, а страната към този момент е в НАТО.

Албанският представител раздаваше рекламни брошури, в които Косово е обозначено като самостоятелна страна. " Защо ви тормози това? Признаваме Прищина, по тази причина я означаваме на картите. А не викаме сърбите там, а у нас ", изясни той с усмивка. Наистина Албания е известна туристическа дестинация за сърбите. Евтина и не е надалеч.

Националният въпрос

Отношенията на Сърбия са най-хубави със Северна Македония. Вярно, прецизират сърбите, това е по този начин, тъй като Белград задоволява всички стремежи на Скопие, без да желае нищо в подмяна. Например през май Сръбската православна черква призна македонската автономност и възвърне каноничното общение с нея.

Като цяло мнозина тук са склонни да имат вяра, че съвсем всички съседи също са сърби, само че объркали се. Хърватите са сърби, по някаква причина приели католицизма и по тази причина се оповестили за обособен народ. Бошнаците са сърби, приели исляма. Македонците са сърби, живеещи по границата с България. Черна гора по принцип е антично сръбско кралство. Само албанците са друг етнос. Заради Косово постоянно ги наричатбандити или терористи.

И макар че времето на етническото пречистване в Косово е част от предишното, това не значи, че в този момент тук живеят в естетика. Сърбите, да вземем за пример, се оплакват от затварянето на учебни заведения с техен роден език, спиранията на електрозахранването и инцидентните полицейски акции, които считат за опити да бъдат изтласкани от противоречивия район. Освен това необятно публикувано е мнението, че албанците съзнателно раждат 10 деца, с цел да преобладават в Косово.

Но сърбите не желаят да водят война с никого. Твърде свежи в спомените от 90-те. А белградската юноша е много безразлична към косовския проблем.

„ Имам косовски другари, срещнах се с тях онлайн. Общуваме доста добре и в никакъв случай не сме имали политически разногласия. Определено съм за присъединение към Европейски Съюз. Но в този момент е доста по-важно да се борим с корупцията и да умиротворим консервативната част на обществото, което заплашва правата на малцинствата и засрамва Сърбия “, споделя 20-годишната студентка по публицистика Мария. Не я интересува дали Косово ще получи самостоятелност или ще остане част от Сърбия. Стига никой да не бъде погубен.

„ Това са Балканите – тук славяните са живели от епохи дружно с турците, воювали са, женили са се, забавлявали са се. Понякога е мъчно да схванеш кой е пред теб “, склонен е с Мария екскурзовод в Националния музей на Сърбия..

Хората с сходни възгледи управляват към една трета от сръбския парламент. Национал-патриотите и консерваторите, които имат болшинство, ги считат за съществена опасност за суверенитета. Вучич би трябвало да лавира сред тези лагери, с цел да поддържа политическа и икономическа непоклатимост. В същото време нито левите, нито десните обичат доста президента. Някои считат, че той отстъпва националните ползи, флиртува със Запада и Албания, други, че заобикалят спорове с консерваторите и протака промените.

Между Русия и Запада

След началото на спецоперацията в Украйна в Сърбия дойдоха към 30 000 руснаци. В първите месеци някои от тях се пробваха да проведат акции в поддръжка на Киев, само че това бързо спря. Или деятелите бяха разочаровани, че не съумяха да съберат повече от няколко десетки души, или новинарският декор се бе трансформирал. През пролетта се организираха президентски и парламентарни избори, през лятото всички бяха разчувствани от изострянето в Косово, по-късно се сетиха за Европрайда, който щеше да събере десетки хиляди ЛГБТ представители от цяла Европа.

Един от мигрантите е отворил кафене в Белград, където от време на време се организират представления на съветски език. Идват там с децата си, само че не разискват политика. Най-вече хората идват поради глобите - те към този момент не могат да вършат бизнес в Русия, по тази причина са решили да се реалокират по-близо до клиентите си и под закрилата на страна, която няма да враждува с Москва, като да вземем за пример балтийските страни. В Белград всичко ги устройва - не се смущават нито от всеобщата поддръжка за спецоперацията измежду сърбите, нито от съответните надписи по стените и оградите. Напротив, те означават положителното отношение на локалните към децата и любовта им към всичко съветско.

Русия в действителност е доста значима за сърбите. " В продължение на 500 години единствено Тито се опитваше да ни откъсне от Москва. Руснаците оказаха голямо въздействие върху нашата история, просвета и държавно създаване. В резултат на това стигнахме до извода, че всичко може да се направи, в случай че носи изгоди, само че с Русия не можеш да се караш ”, изяснява сръбският политолог Владимир Кршлянин.

Западът обаче не седи със скръстени ръце. Американците и европейците се пробват да завоюват сърбите посредством следени медии, Неправителствени организации и бизнес контакти. В резултат на това студентската юноша като предписание е ориентирана към Европейския съюз - всички учебници са формирани по западни модели. Интелигенцията и едрият бизнес гледат най-вече в една посока. Крепостта на русофилите са елементарните хора, които се трудят доста и крепко.

И към момента са задоволителни, с цел да запазят Белград измежду дребното другари на Москва в Европа. Проучванията демонстрират, че към 80 % от жителите на републиката са срещу антируските наказания, към половината поддържат специфичната интервенция в Украйна и единствено към седем % са на страната на Киев.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР