Улица в столицата ще носи името на бившия посланик на

...
Улица в столицата ще носи името на бившия посланик на
Коментари Харесай

Улица в София ще носи името на покойния Джеймс Пардю

Улица в столицата ще носи името на някогашния дипломат на Съединени американски щати в България - Джеймс Пардю. Церемонията за посвещаването на ул. " Посланик Джеймс Пардю " в негова памет бе извършена с присъединяване на посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа, Нанси Шилър - президент на Фондация " Америка за България ", кметът на София Йорданка Фандъкова и синът на дипломат Пардю - генерал-майор Пол Пардю.

Инициативата за именуването на новоизграждащата се улица започва съдружие " Приятели на Докторската градина ", Балетна академия " Марян ", Фондация " Америка за България ", Джуниър Ачийвмънт – България и Нов симфоничен оркестър, като решението е взето по време на съвещание на Столичния общински съвет при започване на юни тази година.

В началото на церемонията Бони Бонев – ръководител на управителния съвет на Българо-швейцарската комерсиална камара, напомни за приносите на дипломат Пардю в страната ни – „ По време на посланическия си мандат, а и по-късно като елементарен жител, той (Пардю) сподели дълбока обвързаност към България и нейния народ. Той беше покровител на прозрачността, не избягваше сложните тематики и взимаше отношение по проблематични въпроси в името на подобряването на живота на всички българи “. Бонев напомни, че точно дипломат Пардю е основател на сдружението " Приятели на Докторската градина " и взе участие във възобновяване ѝ, има принос за насърчаване на предприемачеството и образованието - способства за триумфа на над 500 хиляди възпитаници и студенти, минали през стратегиите на Джуниър Ачийвмънт – България.

Не на последно място дипломат Пардю има огромна роля в популяризирането на родния балет, като оказва помощ за реализирането на световноизвестните спектакли на Джордж Баланчин, а и за основаването на балетна лятна академия за деца в с. Марян. Така той, както и брачната половинка му Кати, с помощта на отдадеността си към България и българската просвета, оставят своя дълготраен отпечатък. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР