Укрепва капацитетът и ефективността на държавата при противодействие на организираната

...
Укрепва капацитетът и ефективността на държавата при противодействие на организираната
Коментари Харесай

Валентин Радев: Налице са положителни тенденции при противодействие на организираната престъпност

Укрепва потенциалът и успеваемостта на страната при противопоставяне на проведената престъпност, позитивните трендове са налице, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев на извършената през днешния ден среща с представители на „ Инициатива против противозаконната търговия с цигари “.

Противодействието на контрабандата на акцизни артикули е приоритет на държавното управление и респективно – на Министерство на вътрешните работи, защото използването на схеми за контрабанда, митнически нарушавания и разпространяването на тютюневи произведения без заплатен данък нанасят на държавния бюджет вреди в изключително огромни размери от невнесени налози и такси.

Министърът се спря на ефикасната работа и триумфи на ситуирания в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ Междуведомствен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари. Използвайки пълномощията на държавните органи, Центърът прави оценка на риска, инициира контролни процедури и при установени нарушавания координира следващи дейности на правоприлагащите органи.

Според разбора през първото шестмесечие на 2017 година се следи задържане на относително ниски равнища при разпространяването на цигари без акцизен бандерол на територията на страната. Забелязва се спад на случаите на незаконен импорт на тютюневи произведения през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

По думите на министър Валентин Радев се обрисува една нова наклонност – повече опити за импорт през българо-гръцката граница (ГКПП „ Капитан Петко челник “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “), както и потреблението на български транспортни средства и сдружения, регистрирани от гръцки жители в България за превозване на цигари без акцизен бандерол на територията на Европейски Съюз.

Вътрешният министър се спря и на осъществените през годината две профилирани интернационалните интервенции с непознати партньорски служби – една на територията на европейски страни, в която българските служби участваха дружно с сътрудниците си от Румъния, с Гуардия Сивил- Испания и NCA и HMRC – Англия, и втора – взаимно с гръцките партньорски служби, като на гръцка територия бяха конфискувани 25 т недопечен тютюн и 350 хиляди кутии цигари (700 мастербокса).

 p6810528 В резултат на взаимните дейности на институциите, под управлението на Центъра, през интервала януари – август 2017 година в страната ни са конфискувани 21 398 022 къса цигари – което е с 56,7% по-малко от конфискуваните цигари през същия интервал на 2016 година, и 35 090 кг нарязан тютюн, или с 50,2% по-малко от същия интервал на 2016 година, уточни министър Радев.

Само от структурите на Министерство на вътрешните работи за същия интервал са конфискувани 10 128 866 къса цигари и 20 156 кг тютюн, а предотвратените вреди за бюджета са 3 295 295 лева от конфискувани цигари и 5 333 724 лева от конфискуван нарязан тютюн. Най-големи количества цигари за интервала са конфискувани от ОДМВР Пловдив – 664 211 къса, Бургас – 541 923, Столична дирекция на вътрешните работи – 470 500, Пазарджик – 305 188, Хасково – 302 309, Варна – 249 142 и Видин – 239 050 къса.

Министър Радев добави, че Центърът сполучливо работи и по редица случаи на нарушаването на акцизния режим с горива, алкохол и други артикули, при които от неплащането на налози и мита се натрупва бърз финансов капитал. Затова противодействието против този тип закононарушения е приоритет в работата на Министерство на вътрешните работи и то ще се води безкомпромисно и редовно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР