Украйна заяви в понеделник, че се надява , насочено към

...
Украйна заяви в понеделник, че се надява , насочено към
Коментари Харесай

Украйна се надява да стартира износа на жито тази седмица

Украйна съобщи в понеделник, че се надява, ориентирано към облекчение на световния дефицит на храни посредством обновяване на износа на зърно от Черноморския район, да стартира да се ползва тази седмица , предава Ройтерс.

Висши държавни чиновници споделиха на конференция в Киев, че се надяват първата доставка на зърно според съглашението да бъде от пристанище Черноморск (Иличовск) тази седмица и че доставките могат да бъдат направени от всички пристанища, включени в договорката, в границите на две седмици.

Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков сподели, че няма ограничавания за това какъв брой зърно може да бъде изнесено според съглашението , подписано в петък в Истанбул, което също по този начин разрешава импорт и експорт на торове .

" Вярваме, че през идващите 24 часа ще бъдем подготвени да работим за обновяване на износа от нашите пристанища. Говорим за пристанище Черноморск, то ще бъде първо, по-късно ще бъде Одеса, по-късно пристанище Пивдени (Южний) ", Това сподели заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков.

Споразумението от петък има за цел да разреши безвредно прекосяване и излизане на кораби, натоварени със зърнени храни и торове от украинските пристанища, блокирани от съветския Черноморски флот след нахлуването на Москва на 24 февруари.

, който би оказал помощ за ограничение на растящите международни цени на храните посредством възобновяване на украинските доставки на зърно до количествата отпреди войната от 5 милиона тона на месец.

Кубраков сподели на конференцията, че отварянето на черноморските пристанища за експорт ще донесе на Украйна минимум един милиард $ на месец.

" Много е значимо нашите фермери да получат финансиране през тази година и да имат опция да извършат сеитбената акция за идващия сезон, тъй като без това ще загубим целия аграрни цикъл и целия бранш ", сподели той.

" Въпросът е за оцеляването на цялата ни селскостопанска промишленост ".

Украйна продължава да поставя старания за осъществяване на договорката макар. Русия сподели в неделя, че в Одеса със своите високоточни ракети.

" Всички видяхме чудесно в събота, че за тях не е проблем да обстрелват пристанищната инфраструктура. Това е главният риск (за сделката) и разбираме, че може да изплаши пазара ", сподели Кубраков.
 Светът осъди съветското ракетно нахлуване против Одеса
Светът осъди съветското ракетно нахлуване против Одеса

Кремъл бламирал износа на зърно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР