Украйна заяви, че Международният съд трябва да наложи репарации на

...
Украйна заяви, че Международният съд трябва да наложи репарации на
Коментари Харесай

Киев настоя МС в Хага да наложи репарации на Русия

Украйна съобщи, че Международният съд би трябвало да наложи репарации на Русия за нейната " война на заличаване ", като се аргументира, че самото интернационално право е заложено на карта.„ Русия не е над закона. Тя би трябвало да бъде подведена под отговорност “, сподели основният представител на Украйна Антон Кориневич пред съда, седнал единствено на няколко метра от съветските си съперници в Двореца на мира в Хага.

„ Имате властта да обявите, че дейностите на Русия са противозаконни, че нейните продължаващи злоупотреби би трябвало да спрат, че вашите заповеди би трябвало да бъдат следвани и че Русия би трябвало да направи репарации “, сподели той на съдиите.Украйна измъкна Русия пред Международния съд единствено няколко дни след нахлуването от 24 февруари 2022 година, пробвайки се да се бори с войнствения си комшия на всички фронтове, правни, както и дипломатически и военни.Аргументът на Киев е, че съветският президент Владимир Путин се базира на хипотетичен " геноцид " против проруските хора в Източна Украйна като една от аргументите Москва да нахлуе в съседката си.

Това, съгласно Украйна, е корист с Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида, основана през 1948 година и подписана от Киев и Москва.„ В нашия миг на най-голяма заплаха Украйна се обърна към този съд. Вашият съд има необятна пълномощия върху разногласия, свързани с Конвенцията за геноцида “, съобщи Кориневич.„ Може ли в действителност една страна да злоупотребява с Конвенцията за геноцида, с цел да оправдае завоевателна война? “, попита Кориневич.„ Отговорът би трябвало да бъде „ не “ в името на света, с цел да предотвратим превръщането на интернационалното право в инструмент за нарушение на човешките права и заличаване “, добави той.В авансово решение от март предходната година Министерски съвет застана на страната на Украйна и подреди на Русия неотложно да спре нахлуването си.Но Русия възрази против това решение, заявявайки, че Министерски съвет няма законно право да взема решение по този случай.„ Неподчинението на Русия също е офанзива против престижа на този съд. Всяка ракета, която Русия изстрелва по нашите градове, тя изстрелва в нарушаване на този съд “, сподели Кориневич.

Безнадеждно неправилен

Изслушванията сега се организират в Двореца на мира, съсредоточени към това дали Министерски съвет има пълномощия по въпроса или не.Правният екип на Русия съобщи на 18 септември, че делото би трябвало да бъде отхвърлено. " Ако Киев отхвърля да има геноцид в Източна Украйна, за какво съдът въобще преглежда дело по Конвенцията за геноцида? ", гласи аргументът на Москва.Простите „ изказвания “ за геноцид не са възможни според интернационалното право, в това число Конвенцията за геноцида, сподели по-рано основният представител на Русия Генадий Кузмин.Правната позиция на Украйна е „ безнадеждно неправилна “ и „ в несъгласие с дългогодишната правосъдна процедура “ на съда, заключи той.Използвайки отдавнашни съветски опорни точки, Кузмин също по този начин упрекна " киевския режим “, че е „ крепко затвърден в историята, доктрините и практиките на нацизма “, мнения, от които украинският делегат се възползва.

„ (Руският) сътрудник имаше дързостта да застане в този съд и да каже, че Украйна възнамерява „ дефинитивни решения “. Всички знаем какво значат тези смразяващи думи. Как може сътрудник на Русия да произнесе тези думи и по-късно да отхвърли, че има спор за геноцида? ", запита Кориневич.В допълнение към двете враждуващи страни, 32 съдружници на Украйна също ще вземат думата на 20 септември, аргументирайки се в поддръжка на Киев.Международният съд е основан, с цел да позволява разногласия сред страни, само че не се слави с бързината на работата си. Съдът евентуално ще отнеме месеци, единствено с цел да реши дали може да прегледа делото.Решенията му са наложителни, макар че няма на практика метод да ги наложи независимо. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР