Украйна ще получи още милиарди евро военна помощ, както и

...
Украйна ще получи още милиарди евро военна помощ, както и
Коментари Харесай

ЕС предлага нови 5 млрд. евро за военна помощ за Украйна

Украйна ще получи още милиарди евро военна помощ, както и образование за водачи на изтребители. Такъв е резултатът от " историческата " среща на външните министри на Европейски Съюз в Киев. Новината разгласи европейският началник на външната политика Жозеп Борел.

Той съобщи, че блокът остава зает да помогне на Украйна да победи " бруталната и нечовечна " Русия.

" Не виждам нито една страна членка да се колебае ", сподели той.

Думите му идват като удостоверение на казаното по-рано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И двамата имат вяра, че Словакия и Полша ще продължат да поддържат украинската опозиция против съветската експанзия макар политическите съмнения в двете страни.

Миналата седмица проруската партия на някогашния министър председател Роберт Фицо получи най-голяма поддръжка на. Полша се готви за свои избори този месец, като в хода на предизборната акция ръководещите взеха решение да

На срещата на върха обаче външните министри на Европейски Съюз наподобява са били единни в желанията си. Новият пакет от военна помощ за Украйна е в размер на 5 милиарда евро. Допълнително ще бъде обезпечено " особено образование " на близо 40 хиляди украински бойци за пилотиране на изтребители.

Борел съобщи, че срещата е " мощно обръщение за взаимност и поддръжка " повече от 18 месеца след началото на войната, която той дефинира като " незаслужено и нелегитимно " нахлуване.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред министрите, че способността на страната му да победи Русия зависи от поддръжката, която получава от съдружниците си.

" Победата ни директно зависи от нашето съдействие. Колкото повече решителни и кардинални стъпки предприемем дружно, толкоз по-скоро тази война ще завърши ", сподели той.

Нидерландия и Дания дадоха обещание да доставят на Киев самолети F-16 - ход, който ще улесни напредването на украинските сили. Междувременно Киев се надява на спомагателна помощ, в това число ракети с отдалечен обхват Taurus от Германия и ракети ATACMS от Съединени американски щати - които към този момент бяха обещани, само че към момента не са доставени.

Украйна в Европейски Съюз? Само " въпрос на време "

Зеленски твърди, че е " безусловно допустимо " Украйна да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз още тази година.

" Основната ни цел в региона на интеграцията е тази година да вземем решение за започване на договаряния за участие. И през днешния ден още веднъж чух на срещите и договарянията, че това е безусловно допустимо ", сподели той.

Украинският президент съобщи, че е " единствено въпрос на време " Украйна да се причисли към блока и че " сигурно ще извърши " своята част от работата по предварителните условия.

По-рано европейският посланик по външната политика отхвърли концепцията, че Киев може да се причисли поетапно към Съюза, като първо получи достъп до единния пазар, а по-късно да последва политическа интеграция. Идеята беше стартирана наскоро от председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола и от специалисти.

" Членството си е участие. Не може да се приказва за половин или 25% от участие. Това е най-силният ангажимент за сигурност, който можем да дадем на Украйна ", сподели той.

Очаква се през ноември Европейски Съюз да разгласява първия си формален отчет за напредъка, който Украйна е постигнала досега във връзка с нужните промени за участие. Те включват усилване на независимостта на правосъдната система и медиите и по-голямо признание малцинствените националности.

Брюксел към този момент уточни, че Украйна е постигнала някои цели, само че би трябвало да продължи да работи за постигането на някои резултати.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР