Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална

...
Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: Русия няма да спре с Украйна, застрашени са 2400 т тежки метали в Чернобил

Украйна прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да разгласи специфична зона за сигурност за АЕЦ " Чернобил ". Експертът по сигурност на АЕЦ проф. Георги Касчиев съобщи пред, че Чернобил е прекомерно надалеч от нас и няма никакъв късмет радиоактивните частици, които се издигат във въздуха от тези пожарите, да доближат до нас.

" Ефектът е местен. Зоната е под съветски надзор и няма по какъв начин украинските служби да упражняват цялостен надзор над тези повече от 30 пожара. Опасността е друга - да не бъдат развалени нуклеарните обекти, които се намират на тази площадка. Става дума най-много за централното вместилище за отработено гориво, което е едно от най-големите в Европа. В хранилището се съдържат близо 2400 тона тежки метали ", изясни специалистът. Проф. Касчиев акцентира, че не може всеки по избор да приема таблетки калиев йодит, защото в случай че в тялото ни има повече или по-малко йод, това води до болести - най-много на щитовидната жлеза.

" Приемат се единствено при положение, когато изгодата ще бъде по-голяма от вредите, които ще се нанесат на организма ", посочи той. Експертът разяснява и въпроса за диверсификация на нуклеарното гориво. Подписани са съглашения за разбори, които би трябвало да покажат дали взаимното потребление на съветско и американско гориво би било безвредно.

" В някои детайли, в горната част на касетата, която се притиска от съответните устройства, с цел да остане неподвижна в дейната зона, има някакви разлики. Има разлика в цената, американското гориво е по-скъпо ", уточни проф. Касчиев. И разясни, че за Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " са доставени всички аварийни елементи, само че това е под въпрос за Шести блок. Необходими са незабавни дейности от страна на премиера, с цел да се направи бърз контакт с Чехия, където има същата централа като в Козлодуй. Чешката промишленост създава доста от нужните съставни елементи за тази централа. Другата опция е Китай, счита той. Според проф. Касчиев, множеството наказания против Русия са на книга и не работят, а самата Русия саботира работата на Международната организация по надзор на нуклеарния материал. От няколко седмици, по неразбираеми аргументи, Агенцията не получава данни от своите системи там.
" Трябва да се тревожим от всичко, което се случва в Украйна, освен към Чернобил ", сподели още гостът в студиото. Той споделя мнението, че към този момент сме въвлечени във войната и Русия няма да спре единствено с разгромяването и разграбването на Украйна.
Запитан за настояването на Путин газта от Русия да бъде заплащана в рубли, проф. Касчиев отговори: Всички настоящи контракти плануват заплащане на газа в долари или евро. Руснаците трансформират всичко едностранно. Нашите не би трябвало да се съгласяват, би трябвало да проявят неотстъпчивост. Щом вие по този начин, и ние по този начин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР