Украйна представи пред Европейската комисия в Брюксел моделът за отделяне

...
Украйна представи пред Европейската комисия в Брюксел моделът за отделяне
Коментари Харесай

Украйна представи пред Европейската комисия моделът за отделяне на оператора на газотранспортната система


Украйна показа пред Европейската комисия в Брюксел моделът за обособяване на оператора на газотранспортната система, се споделя в прессъобщение на министерство на енергетиката и въглищната индустрия на Украйна.

„ Украинската страна показа новият координиран модел на обособяване на газотранспортната система и разиска с представители на Европейската комисия стъпките, които Украйна възнамерява да реализира за навреме довеждане докрай на анбандинга (разделяне на добивния от газотранспортния бизнес) “, оповестява пресслужбата.

Министър Алексей Оржел от своя страна оповестява, че той ще е отпред на украинската делегация при тристранните съвещания за газа.

„ Уверени сме, че с помощта на медиацията на Европейската комисия ще бъде открито градивно решение, което ще дава отговор изцяло на европейското законодателство. Ще повеждам украинската делегация, нашият екип към този момент се приготвя “, цитира пресслужбата министър Оржел.

По-рано към този момент бе обявено, че новият стадий от тристранните договаряния на равнище Русия-Украйна-ЕК ще се организира на 19 септември.

Действащият контракт за пренос на съветски газ за Украйна изтича в края на тази година. Вторият стадий от договарянията се чака след дни.

Вторият стадий от тристранните съвещания се организира през месец януари в Брюксел. Конкретно съглашение тогава не бе реализирано, само че Европейската комисия направи предложение за бъдещият контракт: да е със период от 10 години, а количествата да са привлекателни, в това число и за вложителите, които ще бъдат поканени за модернизацията на газотранспортната система на страната. „ Нафтогаз Украйна “ от своя страна съобщи желанието си да предложи на „ Газпром “ запазване на потенциал за пренос приблизително от 60 милиарда куб м газ годишно за период от 10 години.
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак уточни пък като основен миг разрешаването на правосъдните газови разногласия сред страните. Председателят на „ Газпром “ Алексей Милер прикани украинската страна първо да се замисли за обезпечаване на доставките, а след това за печеленето на пари от преноса на газ през украинска територия.

Украйна на няколко пъти заяви за вид „ Б “, при положение на преустановяване на газовите доставки и пренос от съветска страна.

Становището, изразявано нееднократно от двамата водачи Ангела Меркел и Владимир Путин е за опазване на избран пренос на съветски газ през Украйна.

Предстои да се разбере до каква степен ще стигнат по време на диалозите специалистите и какво ще решат главните делегации на съветската и украинската страни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР