Напредъкът по ключовите проекти за нови ядрени мощности в България,

...
Напредъкът по ключовите проекти за нови ядрени мощности в България,
Коментари Харесай

Експортно-импортната банка на САЩ ускорява финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Напредъкът по основните планове за нови нуклеарни мощности в България, диверсификацията на свежо и съхранението на отработено нуклеарно гориво бяха измежду главните тематики на първото съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България.

На работната среща бяха разисквани също и вероятностите за потребление на дребни модулни реактори за сполучлив и навременен отговор на провокациите, свързани с декарбонизацията и енергийната сигурност. Тя се организира в Департамента по енергетика на Съединени американски щати във Вашингтон, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ). От българска страна в съвещанието на Управляващия комитет участваха отрасловият министър в служебния кабинет Владимир Малинов и изпълнителният шеф на плановата компания " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " Петьо Иванов. От американска страна участва помощник-секретарят по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт.

" Сътрудничеството ни с Вашингтон е основно за развиване на нуклеарния бранш у нас и за реализиране на задачите, свързани с виновното потребление на нуклеарната сила, задоволяването на потребностите от чиста сила, поддържането на високо ниво на запазване на околната среда ", съобщи Малинов. Той уточни още, че България желае нуклеарната й стратегия да продължи да дава отговор на най-високите стандарти за нуклеарна сигурност, сигурност, надеждност и успеваемост. Енергийният министър посочи също, че за тази цел страната ни има сериозен интерес от потреблението на експертизата на държавните специалисти, регулаторните органи и нуклеарната промишленост на Съединени американски щати.
 Енергийният министър отива в Съединени американски щати за плана за нови мощности в АЕЦ
Енергийният министър отива в Съединени американски щати за плана за нови мощности в АЕЦ " Козлодуй "

Владимир Малинов ще изследва и варианти за финансиране на български енергийни планове

Основна тематика на първото съвещание на Управляващия комитет беше потребността от навременна реализация на плана за създаване на нова нуклеарна мощ у нас с технология AP1000 на компанията " Уестингхаус ". Стана ясно, че след приключването на осъществяването плануваните действия в контракта за даване на услуги за първични инженерингови действия и планиране за построяването на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " към този момент може започва процедура за избор на реализатор и осъществяване на договаряния за заем за финансиране по плана. Владимир Малинов напомни, че според решение на Народното събрание от 18 декември 2023 година парите, които ще получи страната ни от продажбата на оборудването, планувано за АЕЦ " Белене ", би трябвало да бъдат употребявани само за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". По време на съвещанието бяха разисквани и опциите за съдействие във връзка с ръководството на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци от централата.

Бе показан и опитът на Съединени американски щати в създаването и потреблението на дребни модулни реактори. По думите на Малинов в дълготраен проект България демонстрира интерес към потреблението в това число на тази технология за произвеждане на чиста сила. Той уточни като образец за към този момент реализирана дълготрайна диверсификация на българската атомна централа свежо нуклеарно гориво от " Уестингхаус " за АЕЦ " Козлодуй ". " Предстои в границите на провеждащия се сега на 5-ти блок на централата да бъдат заредени първите 43 касети с американско гориво ", добави Владимир Малинов.

След съвещанието на Управляващия комитет енергийният министър организира двустранна среща с помощник-секретаря по интернационалните въпроси в Департамента по енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт, с който бяха единомислещи, че двете страни ще продължат да надграждат отличното си съдействие за гарантиране на енергийната сигурност.
 Български енергийни сдружения ще си сътрудничат с Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати
Български енергийни сдружения ще си сътрудничат с Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати

Обсъдени са съответни планови оферти в региона на нуклеарната енергетика

В рамките на визитата си в Съединени американски щати Малинов организира и среща за финансирането на плана за нови нуклеарни мощности с Рита Люис, ръководител на борда на шефовете и президент на EXIM Bank. Експортно-импортната банка на Съединените американски щати е формалната организация за експортно кредитиране на Съединени американски щати. Тя е самостоятелна организация за поддръжка на американските компании в развиването на локални и интернационалните планове.

По график договарянията за обезпечаване на външно финансиране за създаване на нови нуклеарни мощности на АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да завършат до 30 юни 2025 година следва. " Изграждането на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " е един от главните цели в работата на сегашното държавно управление. Уверени сме, че в тясно съдействие с нашите американски сътрудници от " Уестингхаус " ще успеем да следваме признатия с решение на Народното събрание на Република България от 18 декември 2023 година, график за създаване на 7-ми блок ", съобщи Малинов

Рита Люис потвъри приоритетността за финансиране на плана в България. Банката ще стартира оперативни дейности за обезпечаване на финансиране според графика, признат от Народното събрание. " Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, с цел да бъде построен 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " в заложените периоди. Уверен съм, че с присъединението на банка от ранга на EXIM в плана, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции ", означи Владимир Малинов. По време на диалога бяха набелязани ограничения за ускорение на процеса по финансиране.

Енергийният министър и президентът на EXIM Bank разясниха и развиването на възобновимите източници и батериите като технология за предпазване на сила. " " Българската страна работи интензивно в тази сфера, с цел да отговорим съответно на бъдещите провокации в развиването на енергийния бранш. Увеличава се нуждата от нахлуване на системи за предпазване на сила, които ще разрешат непоклатимост и предвидимост на силата, създадена от възобновими източници ", посочи Малинов.
 Скоростно депутатите в комисия гласоподаваха за нуклеарното съдействие със Съединени американски щати
Скоростно депутатите в комисия гласоподаваха за нуклеарното съдействие със Съединени американски щати

Ядрената сила е основен детайл в структурата на енергийния баланс на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР