Украйна получи широка военна помощ от САЩ, но твърди, че

...
Украйна получи широка военна помощ от САЩ, но твърди, че
Коментари Харесай

Байдън: САЩ няма да снабдяват Украйна с ракети, които могат да бъдат използвани за удари срещу Русия

Украйна получи необятна военна помощ от Съединени американски щати, само че твърди, че се нуждае от ракети с огромен обхват, еквивалентни на тези, които употребяват силите на Москва
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че няма да изпрати на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на съветска територия, макар незабавните молби на Киев за оръжия с огромен обхват. „ Няма да изпратим на Украйна ракетни системи, които могат да поразяват цели на територията на Русия “, съобщи Байдън пред кореспонденти във Вашингтон, представен от международните медии.

Има опасения, че сходни дейности биха могли да въвлекат Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО в директен спор с Москва, написа BBC.

По-късно източници на CNN и The New York Times оповестиха, че Белият дом е подготвен да утвърди доставката на РСЗО с огромен обхват на деяние, по-специално на HIMARS, за Украйна. В същото време Пентагонът в коментар за вероятните доставки съобщи, че не желае „ да изпреварва събитията и да приказва за решения, които към момента не са взети “.

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна Запада, че „ напомпва украинските националисти с оръжие “.

Той сподели, че Западът „ води прокси война “ против Русия, която, както той предизвести, би означавала „ неизбежна ескалация “.

Миналата седмица водещ на съветската държавна телевизия сподели, че Съединени американски щати ще пресекат „ алената линия “, като доставят MLRS на Украйна, и това ще се преглежда като опит да се „ предизвика доста изострен отговор от Русия “.

Украинските управляващи от дълго време желаят от Съединени американски щати да доставят РСЗО с огромен обхват на деяние, по-специално ракетните системи M142 HIMARS и M270 MLRS, с обхват на деяние до 187 благи (300 км), което е осем и повече пъти повече от дистанцията, на което се намира артилерията в полеви условия. Това би могло да даде на украинските сили опция да доближават с огромна акуратност цели надалеч зад съветските линии, въпреки че не е ясно дали това е тяхното желание.

Белият дом обаче забави доставката на тези оръжия, опасявайки се, че те ще бъдат употребявани за нанасяне на удари по съветска територия. Това провокира „ отчаяние “ в Киев, оповестиха източници на Politico в средата на май.

Украйна получи необятна военна помощ от Съединени американски щати, откогато Русия нахлу в страната в края на февруари, само че твърди, че се нуждае от ракети с огромен обхват, еквивалентни на тези, които употребяват силите на Москва.

„ Ако Западът в действителност желае успеха на Украйна, може би е време да ни даде ракетна система за неведнъж изстрелване с огромен обхват на деяние? “, написа неотдавна в Туитър съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

„ Трудно е да се биеш, когато те атакуват от 70 км (43 мили) разстояние и нямаш с какво да отвърнеш “, споделя още той.

На 26 май съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Олексий Арестович съобщи, че Украйна не може да забави напредването на съветските войски в Донбас, защото не разполага с оръжие за нанасяне на удари по „ оперативния гръб “ на съветските войски. Арестович добави, че въпросът за снабдяването на Украйна с нужните ѝ оръжия е „ тест за адекватност “ за западните страни и към този момент те я „ подценяват “.

По-рано през май Съединените щати оповестиха още един пакет с помощ в размер на 40 милиарда $ на фона на спекулации, че той включва точно такива оръжия.

Като спомагателен ход за отбрана на основното черноморско пристанище на Украйна - Одеса - Дания достави противокорабни крилати ракети Harpoon с обхват на деяние от към 130 км (70 морски мили).

Украйна може да ги разположи дружно със личните си ракети „ Нептун “, на които се приписва потопяването на съветския флагмански крайцер „ Москва “ предишния месец.

След като не съумя да превземе Киев в ранните стадии на войната, съветската войска стесни фокуса си, нанасяйки непрестанни артилерийски и ракетни удари по градовете, като се стреми да затвърди контрола си.

Руските ракети с огромен обхват на деяние са поразили железопътни уреди, петролни хранилища и друга инфраструктура в Западна Украйна. Това частично се преглежда като изпитание за разстройване на западните оръжейни доставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР