Украйна покани на посещение бразилския президент Луис Инасио Лула да

...
Украйна покани на посещение бразилския президент Луис Инасио Лула да
Коментари Харесай

Киев покани бразилския президент, за да види сам последиците от войната

Украйна предложения на посещаване бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, но в същото време и подлага на критика напъните му да посредничи в мирните договаряния, заяви " Ройтерс ".

Поканата пристигна ден откакто съветският външен министър Сергей Лавров посети Лула в Бразилия и отбеляза споделените възгледи на Бразилия и Русия по отношение на годишния спор.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко удостовери в обществените мрежи покана към Лула да посети Киев, " с цел да разбере същинските аргументи за съветската експанзия и нейните последствия за световната сигурност ". Николенко сподели, че Украйна следи с интерес напъните на Лула да откри решение на войната, но не приема жертвата и агресорът да бъдат третирани по един и същи метод.

Той също по този начин отхвърли мнението, че " страните, които оказват помощ на Украйна да се отбрани от смъртоносна експанзия, са упрекнати в поощряване на война ", отпратка към мненията на Лула през уикенда, когато той упрекна Съединените щати и Европейския съюз, че удължават спора, като доставят оръжия на украинци.

Припомняме, че мненията на Лула предизвикаха стихия измежду западните съдружници.

Говорител на Белия дом упрекна Лула, че  " повтаря като папагал съветска и китайска агитация, без да преглежда обстоятелствата ".

Европейският съюз (ЕС) също отхвърли догатката на Лула, че Украйна и Русия са отговорни за войната. Говорителят на външните работи на Европейски Съюз Питър Стано сподели, че цялата помощ е ориентирана към " законната отбрана " на Украйна.

Ден по-рано, Лула се разгласи за медиатор в мирните договаряния за преустановяване на спора в Украйна, който стартира, когато Русия нахлу в прилежащата страна през февруари 2022 година Предложението му, учредено на традицията на Бразилия за невмешателство и открита дипломация, приканва за група от страни, които не взе участие във войната, с цел да ангажира Русия и Украйна в мирни договаряния.

Кремъл поддържа изказванията на Лула за необходимостта да се откри група от страни, които да посредничат в мирните договаряния, а Лавров в понеделник благодари на Бразилия за напъните.

Но измежду западните народи до момента единствено френският президент Еманюел Макрон приветства мирната самодейност на Лула.

Лула разгневи мнозина на Запад, като прикани западните сили да спрат да доставят оръжие за войната. Тези мнения пристигнаха малко след завръщането му от Китай, където разиска спора с китайския президент Си Дзинпин.

Лула сподели, че Русия би трябвало да върне територията, която нахлу миналата година, само че допусна, че Украйна може да пожертва Крим, който беше окупиран от съветските сили през 2014 година, предложение, което беше изрично отхвърлено от украинския президент Володимир Зеленски.

Източник: Ройтерс
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР