Украйна подава заявление за членство в НАТО по съкратена процедура,

...
Украйна подава заявление за членство в НАТО по съкратена процедура,
Коментари Харесай

Украйна подава заявка за членство в НАТО

Украйна подава заявление за участие в НАТО по съкратена процедура, заяви президентът Володимир Зеленски, в обращение, оповестено в канала му в Телеграм.

" Де факто към този момент си проправихме път към НАТО ", сподели Зеленски. " Де факто към този момент сме потвърдили съгласуемост със стандартите на Алианса. Те са действителни за Украйна – действителни на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимоотношение. Имаме доверие един на различен, оказваме помощ си и се пазим. Това е Алиансът ".

" Де факто. Днес Украйна кандидатства да го направи де юре ", продължи той. " В развой, който е в сходство с нашите ценности в защита на цялата ни общественост. По интензивен метод. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединение към НАТО ".

Zelensky response: He says Ukraine is de facto part of NATO alliance. “Today, Ukraine is applying to make it de jure… We are taking our decisive step by signing Ukraine`s application for accelerated accession to NATO. ”
— Christopher Miller (@ChristopherJM)

По-късно денем ще има тирада на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Досега НАТО отхвърляше да одобри Украйна, тъй като Русия заплашваше, че това може да докара до война. 

" Украйна постоянно е била и остава водач в напъните за преоговри. Очевидно е, че те са невъзможни с този съветски президент. Той не знае какво значат думите " достолепие " и " почтеност ". Затова ние сме подготвени да водим разговор с Русия, но само с различен президент ", добави Зеленски

Съобщението на Зеленски идва час, откакто съветският президент  Владимир Путин разгласи, че страната му анексира четири украински области, елементи от които окупира след нахлуването си в Украйна. Путин направи това, с цел да третира всеки опит те да бъдат освободени като посягане против териториалната целокупност на Русия. Военната ѝ теория разрешава следователно на президента да прибегне и до нуклеарно оръжие и Путин, заплаши с това на 21 септември, когато разгласи частична готовност.

Ако Украйна бъде призната в НАТО, тя ще попадне под отбраната на член 5 на нейния договор. Според него нападението против една от членките на западния алианс е нахлуване против всички и те са юридически обвързани да защитят нападната страна.

„ Видяхме по какъв начин Финландия и Швеция започнаха да се причисляват към алианса тази година без проект за деяние за участие ", напомни Зеленски. " Това е заслужено. Справедливо е и за Украйна. Това е закрепване на равнището на договора на към този момент постигнатото в живота и което представлява наша ценност ".

В същото време Зеленски означи, че приемането на Украйна изисква общо съгласие на всички членки на НАТО. " Необходимо е да се реализира подобен консенсус “, сподели той. Докато това става, украинският президент предлага да се приемат предложения за гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в сходство с Киевския контракт за сигурност.

„ Сигурността няма други възможности. Но е нужна увереност, с цел да я подсигуряваме. Ние вършим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за бързо присъединение към НАТО “, заключи Зеленски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР