Украйна няма да използва оръжия с голям обсег, които САЩ

...
Украйна няма да използва оръжия с голям обсег, които САЩ
Коментари Харесай

Киев и Берлин: Украйна няма да стреля със западни ракети по руска територия

Украйна няма да употребява оръжия с огромен обхват, които Съединени американски щати дадоха обещание да й доставят, за удари по съветска територия и ще ги насочва единствено против съветските военни елементи в окупираната украинска територия, съобщи през днешния ден министърът на защитата Олексий Резников, предадоха Ройтерс и Франс прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Германският канцлер Олаф Шолц на собствен ред също увери, че западни оръжия няма да се употребяват за офанзиви по съветска територия.

Съединени американски щати потвърдиха в петък, че в новия пакет военна помощ на стойност 2 175 милиарда $ е включена ракета с два пъти по-голям обхват спрямо ракетите, с които Киев отблъсква съветските сили.

Винаги заявяваме публично на нашите сътрудници, че няма да използваме оръжия, доставени от задгранични сътрудници, с цел да обстрелваме съветска територия. Ще стреляме единствено по съветски военни елементи във краткотрайно окупираната украинска територия, сподели Резников на конференция (не е известно дали в Киев считат Крим за такава).

Ракетите (Ground Launched Small Diameter Bomb), обещани от Съединени американски щати на Украйна, биха удвоили ударната мощ на украинските военни. Те са с дребен диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да доближат цел, отстояща на 150 километра и затова да застрашат съветските позиции зад фронтовите линии. Ракетите могат да се изстрелват от системите M270 и M142 HIMARS, които са на въоръжение в украинската войска.

Това оръжие е взаимна разработка на Boeing и Saab Group и се състои от два съществени съставния елемент: въздушна бомба и ракетен мотор. 



Съединени американски щати оставят на Украйна опцията да реши дали да употребява ракетите с огромен обхват за удари по Крим, съобщи представител на Пентагона.

Германският канцлер Олаф Шолц означи в изявление за седмичника " Билд ам зонтаг ", че е постигнал единодушие с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени от Запада, да не се употребяват за офанзиви по съветската територия.

 Германски танкове и италианска Противовъздушна отбрана се насочат към Украйна Виж още

Германия и още западни страни дадоха обещание танкове " Леопард 2 " и Киев сподели, че чака сред 120 и 140 такива танка от разнообразни страни. Германия ще достави 14 такива танка. А по този мотив съветският президент Владимир Путин съобщи в четвъртък, че " немските танкове още веднъж заплашват Русия ".

" Тези думи се вписват в една серия от странни съпоставения, които той (Путин) употребява, с цел да оправдае офанзивата си против Украйна ", разяснява Шолц в изявлението за немското издание. " Нищо не оправдава тази война ", добави той.



" С нашите съдружници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, с цел да може тя да се пази. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна съгласуваност с нашите съдружници, като се стартира от Съединени американски щати. Този общ метод разрешава да се избегне една ескалация на войната ", увери немският канцлер.

По време на телефонните диалози, които той е провел с съветския президент при започване на войната, Путин не е отправял закани нито против Запада, нито персонално против него, сподели Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият английски министър председател Борис Джонсън съобщи в документален филм, че съветският президент го е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези изказвания.

Бившият израелски министър председател Нафтали Бенет пък разкри, че при среща с Путин презь март м.г. е получил увещание, че
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР