Украйна незабавно да бъде приета в инициативата „Три морета“, въпреки

...
Украйна незабавно да бъде приета в инициативата „Три морета“, въпреки
Коментари Харесай

Форум в София: Украйна незабавно да стане част от инициативата Три морета

Украйна неотложно да бъде призната в самодейността „ Три морета “, макар че не е член на Европейски Съюз и НАТО. Това обръщение насочиха на днешната конференция „ Три морета: нововъведения и енергийна сигурност” в София Цветан Цветанов, ръководител на ЕАЦС и уредник на събитието и дипломат Даниел Фрийд, консултант на Атлантическия съвет на Съединени американски щати, който се включи по видеовръзка от Вашингтон.

По думите на Цветанов приемането на Украйна е извънредно значимо поради разрушителната война, която води Русия към този момент в продължение на месеци и бъдещите планове, които ще бъдат заложени в самодейността. Шефът на ЕАЦС се разгласи и за разширение на самодейността в посока привличането на нови сътрудници, акцентирайки Молдова и Гърция.

Своето послание към участниците във форума Даниел Фрийд стартира, цитирайки думите на Дмитрий Медведев, че „ украинската нация би трябвало да бъде заличена “. По думите му тази реторика е типична за съветската агитация и подсети за времето на руския гнет и нацизма в Европа. Сега режимът на Путин се пробват да възстановят съветската империя. Фрийд посочи, че точно самодейността „ Три морета “ би могла да бъде извънредно значима за Украйна, която се нуждае от поддръжка във войната, изключително във връзка с нейната тежко изумена инфраструктура, за която ще са нужни стотици милиарди, с цел да бъде възобновена.

Научили сме един доста сложен урок от тази война – какъв брой огромна неточност е енергийната взаимозависимост от Русия, уточни американският специалист.
Той увери присъстващите на форума, че администрацията на Байдън е ангажирана със съдружниците в Европейски Съюз, стои твърдо зад Украйна и акцентира, че в този момент единството на Запада е извънредно значимо.

В конференцията участваха и другите две евроатлантически организации в България – Атлантически клуб на България на Соломон Паси и Атлантически съвет на България, представляван от Момчил Дойчев.

На полемиката по тематиката „ Три морета: нововъведения и енергийна сигурност” участваха дипломати, представители на президентството, на институции, неправителствени организации и цивилен сдружения. Участие в нея взеха и специалистите Илия Лингорски, основен икономист на Българската банка за развиване, инж. Иван Кацаров от УНСС, Христо Казанджиев и Иван Хиновски, представители „ Български енергиен и минен конгрес “.

Инициативата " Три морета " сплотява 12 страни от районите на Адриатическо, Балтийско и Черно море и се стреми към ускорено развиване посредством усилване на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност. Инициативата последователно придобива по-ясни параметри за своето действие, цели, механизми за съдействие и има капацитет за осезаеми изгоди за страните членки, в това число за България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР