Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия,

...
Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия,
Коментари Харесай

Зеленски срещу Макрон: Украйна не се нуждае от чужди войски

Украйна не се нуждае от непознати войски на своя територия, съобщи президентът на страната Володимир Зеленски в ефира на телевизионния канал BFMTV.

Така Зеленски отговори на думите на френския си сътрудник Еманюел Макрон, който не изключи опцията за изпращане на войски в Украйна в бъдеще.

" Фактът, че той (Макрон) сподели, че не можем да " изключим " нищо, мисля, че преди всичко това е обвързвано с [руския президент] Владимир Путин. Докато Украйна устоява , френската войска може да остане на френска територия. Но в случай че Путин успее да нападне друга страна от НАТО, обстановката ще бъде напълно друга ", сподели Зеленски.

Зеленски загатна член 5 от Северноатлантическия контракт, който планува групов отговор при положение на нахлуване против една или повече членки на блока . " Страните от НАТО са тези, които ще би трябвало да решат дали да изпратят армията си или не ", добави той.

" Вашите деца няма да умрат в Украйна ", съобщи Зеленски, обръщайки се към французите. Той акцентира, че страната му не е член на НАТО. Украйна е подала заявление за ускорено присъединение към блока през септември 2022 година

В края на февруари Макрон съобщи след среща със западни водачи за поддръжка на Украйна, че " през днешния ден няма консенсус за изпращане на сухопътни войски " в страната, само че " нищо не може да бъде изключено в бъдеще ".
 Макрон отсрочва визитата си в Киев заради различия със съдружниците
Макрон отсрочва визитата си в Киев заради различия със съдружниците

Войнствените апели на Макрон явно разгневиха множеството съдружници на Франция в НАТО

Думите му провокираха рецензии както от страна на Русия, по този начин и от западните сътрудници. Много страни отхвърлиха опцията за изпращане на свои военни в Украйна.

По-късно френското министерство на защитата посочи, че Макрон не е имал поради изпращане на военни за присъединяване в сражения, а е приказвал за образование и помощ на ВСУ в потреблението на западно военно съоръжение и разминиране като част от разширената поддръжка за Киев.

Кремъл дефинира спора сред Русия и НАТО като неминуем, в случай че военните на блока се появят в Украйна.
 Макрон прикани съдружниците на Украйна да не бъдат страхливци
Макрон прикани съдружниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, разгласи френският президент

На 9 март вестник " Политико " заяви, че Франция е основала коалиция от страни, подготвени вероятно да изпратят собствен боен контингент в Украйна. Според вестника тази самодейност е била подкрепена от Литва, Латвия и Естония . Полският външен министър Радослав Сикорски не изключи сходен сюжет. Кремъл назова сходни проекти " директна линия за ескалация на напрежението ".

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР