Украйна може да се сдобие още през предстоящата пролет с

...
Украйна може да се сдобие още през предстоящата пролет с
Коментари Харесай

Украйна може до месеци да получи ракети, с които да поразява цели в тила на руските сили

Украйна може да се снабди още през идната пролет с ракети, способни да поразяват с точност цели на разстояние до 150 км. Става въпрос за новата системата GLSDB, която съчетава ракетен мотор и авиационна бомба.

За да се случи това, е нобходимо Пентагонът да утвърди предложение на американската корпорация " Боинг ", оповестява Това би разрешило на Киев да нанася удари надалеч зад фронтовата линия с съветските войски, до момента в който Западът пробва да задоволи търсенето на повече оръжия за украинската опозиция.

Украйна се отбранява, откакто на 24 февруари Русия стартира непредизвикана военна инвазия на нейна територия. Украинската войска е от Съединени американски щати и страните членки на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Заради все по-голямата потребност от военна помощ за Киев Западът създава нови проекти за произвеждане на нови муниции, настояват източници на Ройтерс. Един от тях е препоръчаната от " Боинг " система GLSDB.
Какво съставлява системата GLSDB
Това е ракета земя-земя, която към момента не е в всеобщо произвеждане. Разработена е преди години взаимно със шведския тръст СААБ. Според документ, представен от Ройтерс, GLSDB може да бъде доставена на Украйна още напролет на 2023 година, в случай че Вашингтон утвърди този проект.

Тази система съчетава авиационите насочващи се бомби GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) с ракетен мотор M26, които са постоянно срещани в американските оръжейни ресурси. GBU-39 е 113-килограмова авиобомба с точно ориентиране. M26 се употребява в ракетната система за неведнъж изстрелване (MLRS).

След като Съединени американски щати отхвърлиха настояванията на Украйна за доставка на ракетната система ATACMS с обхват от 185 благи (297 км), възможната доставка на GLSDB с обхват от 94 благи (150 км) би разрешила на Киев да поразява цели в тила на съветските окупатори.

Дъг Буш, основен покупател на оръжия в американската войска, съобщи пред кореспонденти в Пентагона предходната седмица, че Вашингтон преглежда и опцията за ускорение на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Руската експанзия в Украйна увеличи търсенето на американски оръжия и муниции, а съдружниците на Съединени американски щати в Източна Европа " вършат доста поръчки ", добави Буш.

Според специалиста в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Том Карако след изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан са останали доста авиационни бомби. По думите му те не могат да се употребяват елементарно с украински самолети, само че " би трябвало да търсим новаторски способи да ги превърнем в дарба за противопоставяне ".

Засега от " Боинг " отхвърлят коментар. Говорителят на Пентагона Тим Горман обаче удостовери, че Съединени американски щати и техните съдружници " разпознават и преглеждат най-подходящите системи ", които биха помогнали на Киев.

GLSDB е взаимна разработка на СААБ и " Боинг " от 2019 година През октомври основният изпълнителен шеф на шведския тръст Микаел Йохансон съобщи, че " в най-скоро време чакаме контракти ", визирайки производството на тази система.

Ройтерс цитира документално предложение от " Боинг " до Европейското командване на Съединени американски щати (EUCOM), което управлява оръжията за Украйна. От документа излиза наяве, че главните съставни елементи на GLSDB ще идват от американските военни хранилища.
Евтина и елементарно налична бомба
Съединени американски щати разполагат със ресурси от ракетния мотор М26, а авиационните бомби GBU-39 костват по към 40 000 $, което прави GLSDB евтина, а главните ѝ съставни елементи - елементарно налични. Тези фактори дават опция за производството на системата до началото на 2023 година, въпреки и с ниски темпове, отбелязва Ройтерс.

GLSDB е с GPS-насочване, може да преодолява някои електронни разстройства, употребява се при всевъзможни метеорологични условия и може да бъде ефикасна против бронирани транспортни средства, излиза наяве от изложение, оповестено на уеб страницата на СААБ.

Бомбата GBU-39, която ще бъде употребена като бойна глава на GLSDB, разполага с има дребни, сгъваеми крила. Те разрешават обмисляне на повече от 100 km, в случай че бъде пусната от аероплан. Бомбата може да поразява цели с диаметър до 3 фута (91 см).
" Локхийд Мартин " създава повече HIMARS
Междувременно стана ясно, че корпорацията " ЛОкхийд Мартин " удвоява напъните си, с цел да отговори на възходящото търсене на мобилни ракетни установки HIMARS. Те сполучливо поразяват съветската логистика, командни пунктове и даже танкове.

Американският защитителен тръст номер 1 се пробва да преодолее проблемите по веригата за доставки и дефицита на работна ръка, с цел да удвои производството до 96 пускови установки годишно.

HIMARS изстрелва управляеми ракети GMLRS (Guided Multiple Rocket Launch System), които са управляеми по GPS снаряди с 200-фунтови (90-килограмови) бойни глави. " Локхийд Мартин " създава към 4600 ракети годишно. Според разбор на Ройтерс до момента на Украйна са изпратени повече от 5000 ракети, само че Съединени американски щати не разкриват публично какъв брой снаряда GMLRS са били доставени на Украйна.

Пренасочването на оръжия за постоянна военна приложимост не е нова тактичност. Противовъздушната система NASAMS, създадена от Kongsberg Defence and Aerospace и Raytheon, употребява ракети AIM-120 - в началото предопределени да бъдат изстрелвани от изтребители по други самолети.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР