Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство

...
Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство
Коментари Харесай

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО, за да избегне война, заяви украинският посланик в Лондон

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за участие в НАТО, с цел да избегне война, съобщи пред Би Би Си украинският дипломат във Англия Вадим Пристайко, съобщи Ройтерс, като означи, че това би било огромна отстъпка пред Москва в отговор на скупчването на съветски войски по границата на Русия с Украйна.

Посланик Пристайко съобщи, че Украйна е подготвена да прояви " еластичност " за задачата си за присъединение към Алианса, нещо, за което съветският президент Владимир Путин е заявявал, че ще бъде сигнал за война. " Бихме могли - изключително когато ни заплашват по този метод, изнудват с това, и ни подтикват към това ", съобщи Пристайко, отговаряйки на въпрос дали Киев може да промени позицията си за участието в НАТО.

Украйна не е членка на Алианса, само че още през 2008 година е получила заричане, че ще получи опция да се причисли - стъпка, която би довела водения от Съединени американски щати съюз до границите на Русия. Путин съобщи, че засилващите се връзки сред Украйна и НАТО може да я трансфорат в площадка за изстрелване на ориентирани против Русия ракети на НАТО. Според него Русия би трябвало да дефинира " червени линии ", които не следва да бъдат преминавани, с цел да попречи на това.

През последните дни Русия разположи над 100 000 военни и тежки оръжия наоколо до границата си с Украйна, което накара Съединени американски щати и съдружниците им от НАТО да предупредят, че може да следва настъпление. Москва отхвърля да е възнамерявала набези и дефинира военните маневри като учения, само че предяви писмени претенции Алиансът да се откаже от по-нататъшно разширение в източна посока, в това число приемане на Украйна. Членове на НАТО отхвърлиха това искане.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва през вчерашния ден с украинския си сътрудник Володимир Зеленски и двамата взеха решение да продължат дипломатическите старания за разрешаване на рецесията, заяви Белият дом.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР