Украйна, която забранява отглеждането на генетично модифицирани култури, планира да

...
Украйна, която забранява отглеждането на генетично модифицирани култури, планира да
Коментари Харесай

Украйна умува дали да разреши производството на ГМО

Украйна, която не разрешава развъждането на генетично модифицирани култури, възнамерява да преразгледа законодателството си в отговор на разрастващия се противозаконен пазар, оповестява " Ройтерс ".

От Министерството на земеделието обаче прецизираха, че към момента няма решение дали възбраната да се затегне, или да бъде смекчена.

Украйна е водещ експортьор на селскостопански артикули в света и несигурността по отношение на генетично модифицираните култури може да засегне доставките до страни, където тези артикули са неразрешени.

Киев одобри закон за генетично модифицираните организми (ГМО) през 2007 година, само че той не съдържа механизми за надзор и има огромен брой несъответствия, означават от министерството.

" Де юре нямаме ГМО: те не се създават, отглеждат и употребяват. А де факто през последните години в страната се образува горист пазар на ГМО артикули, който е отвън всевъзможен надзор ", допълват от ведомството.



Посочва се, че това нарушава ползите и правата на потребителите, които не знаят какво употребяват. Също по този начин заплашва репутацията и статута на страната като главен експортьор на селскостопански артикули от растителен генезис.

Украйна би трябвало да подсигурява обективни търговски и стопански връзки, акцентират от земеделското министерство.

Украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки съобщи, че новото законодателство би трябвало да бъде ясно написано и всеки би трябвало да схваща разпоредбите във връзка с изпитването, оценката на въздействието и опасността от ГМО.

Нашата цел е преди всичко да разпишем ясно процедурата, а по-късно да вземем политическо решение - какви ограничавания или гаранции, отговорности или забрани да се вкарат, изясни той.

Украйна е измежду главните производители и експортьори на зърнени култури, маслодайни семена и растителни масла в света.

Източник: " Ройтерс "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР