Украйна иска да впише Чернобил в списъка на световното наследство

...
Украйна иска да впише Чернобил в списъка на световното наследство
Коментари Харесай

Украйна предлага Чернобил да влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Украйна желае да впише Чернобил в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, с цел да защищити зоната от действието на времето и да насърчи притока на гости, съобщи Франс прес. 

Идеята за включване на зоната към Чернобил в листата на ЮНЕСКО беше препоръчана от новия министър на културата Олександър Ткаченко, който зае поста след дългогодишна кариера в малкия екран. Според него това е една от най-емблематичните територии на Украйна, която би трябвало да бъде непокътната за човечеството. Ако Чернобилската зона влезе в листата на ЮНЕСКО, то тя ще попада там до Тадж Махал в Индия, абатството Мон Сен Мишел във Франция или светилището Стоунхендж в Англия.

Зоната към Чернобил е необятна колкото Люксембург, с радиус от 30 километра към атомната централа, чийто четвърти реактор експлодира на 26 април 1986 година След като в началото се опита да покрие случая, Съюз на съветските социалистически републики, в който тогава влизаше и Украйна, най-после призна мащабите му и изтегля стотици хиляди хора от зоната. Десетки хиляди ликвидатори бяха мобилизирани, с цел да се оправят с последствията от нуклеарната злополука.

През годините природата настъпи в тези изоставени земи и през днешния ден това е все по-видимо - по-тесни пътища, превзети от плевели и треви, къщи потънали измежду зеленината на гористи местности, в които изобилстват диви животни. В град Припят, на няколко километра от нуклеарната централа, влизането в изоставените жилищни блокове не се предлага поради риск от сриване. Властите считат, че там хора не могат да живеят в сигурност за здравето им преди 24 000 години, само че регионът притегля от ден на ден туристи в търсене на мощни чувства.

Миналата година мини сериалът " Чернобил " на американската телевизия HBO имаше международен триумф и провокира нов поток от гости. Този поток в този момент секна поради пандемията от ковид. 

Преди това обаче през 2019 година Чернобилската зона бе посетена от рекордните 124 000 туристи по отношение на 72 000 предходната година. Според украинския министър на културата, мястото може да бъде посетено даже от 1 милион туристи на година. Министерството обаче има желание да приготви стратегии за пътешестване до такава степен, с цел да се възприема Чернобилската зона като място, което би трябвало да се помни и което би трябвало да ни научи на доста неща. Според украинския министър на културата, историческото завещание на Чернобил не се свежда единствено до една покруса, тъй като нуклеарната злополука принуди руските управляващи да кажат истината и това породи демократизация, довела до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година

Украйна приготвя досие, което да показа на ЮНЕСКО преди края на март и експертна група на организацията би трябвало да посети Чернобилската зона през лятото. Финалното решение се чака най-рано през 2023 г.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР